Библиотека Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Библиотека Одељења за социологију
Филозофски факултет, улаз.jpg
Оснивање1959.
ЛокацијаБеоград
 Србија
Обимоко 32.000 библиотечких јединица
АдресаЧика Љубина 18-20
Веб-сајтФилозофски факултет у Београду

Библиотека Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду је високошколска библиотека, намењена првенствено за потребе наставно-научног рада студената и наставника Филозофског факултета. Једна је од девет семинарских библиотека које постоје на овом факултету.

Историјат Библиотеке[уреди]

Основана је одмах по оснивању Групе за социологију 1959. gодине. Војин Милић дао је посебан допринос у формирању и организацији њеног рада. Библиотека је од почетка свог рада прикупљала стручну литературу из области социологије и сродних научних дисциплина.[1] По броју публикација из социологије данас је то највећа социолошка библиотека у земљи.[2]

Фонд[уреди]

Библиотека Одељења за соицологију (2014)

Највећи део фонда чине књиге, око 21000 наслова (око 22 000 примерака), од чега су више од половине оригинална страна издања и преведена дела. Највећи број страних издања чине књиге на енглеском језику. Поред основног фонда библиотека има и 3 легата – Анђелке Милић, Михаила Поповића и Весне Кораћ. У фонду библиотеке се налази око 300 наслова домаћих и страних часописа, са око 8 000 свезака.

О раду Библиотеке[уреди]

Библиотека поседује читаоницу са 30 места. Публикације, осим библиотечког примерка, издају се студентима и запосленима ван библиотеке, а за студенте других факултета Универзитета у Београду коришћење библиотечких фондова намењено је у читаоницама Библиотеке. Библиотека је аутоматизована, има електронски каталог, као и електронску базу од преко хиљаду чланова. Преко програмског система COBISS.SR чини саставни део Виртуелне библиотеке Србије. Корисницима је омогућено електронско претраживање свих монографских публикација које је библиотека примила после 1983. год.[3]

Референце[уреди]

  1. ^ Марија Богдановић ...[ет ал.]. Социологија у Југославији : институционални развој. Београд : Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета, 1990. 
  2. ^ Марија Богдановић (ур.). Социологија у Србији 1959-2009: институционални развој: педесета годишњица одељења за социологију. Београд: Службени гласник, 2009. 
  3. ^ „Универзитет у Београду, Филозофски факултет”. Званичан веб сајт. Приступљено 02. 11. 2018. 

Литература[уреди]