Библиотека „Никола Сикимић Максим” Кучево

С Википедије, слободне енциклопедије
Библиотека „Никола Сикимић Максим” Кучево
Оснивање1873.
ЛокацијаКучево
 Србија
Обим35.000
АдресаТрг Вељка Дугошевића 30, Кучево
Веб-сајтhttps://bibliotekakucevo.rs/

Библиотека „Никола Сикимић Максим” у Кучеву је јавна установа културе и наследник је Читаонице основане у тада Горњој Крушевици, како се некада звало Кучево, далеке 1873. године. Од тада је често мењала локацију и радила са прекидима. У саставу Дома културе у Кучеву ради од 1984. до 1996. године, када постаје самостална установа.[1]

Библиотека је смештена на другом спрату Центра за културу „Драган Кецман” у Кучеву. У библиотеци постоје одељење за одрасле са читаоницом и дечје одељење и канцеларија за запослене. У свом фонду поседује преко 35000 публикација, а тај број се стално повећава.

Основна делатност библиотеке јесте чување и издавање публикација корисницима, али она и на друге начине учествује у културном животу Општине Кучево: организује књижевне вечери, промоције књига, као и специјалне тематске ауторске пројекте.

Посебно ћемо истаћи пројекат БиблиоСалон, који је замишљен као серија разговора у библиотеци, и то на различите теме из области уметности, али и других друштвено важних тема, као дугорочни пројекат.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Библиотека „Никола Сикимић Максим. ТО Кучево. Приступљено 19. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]