Биде

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Биде је врста ниско монтираног лавабоа који служи за прање спољашњости гениталија и ануса.

Историја[уреди]

Висећи биде

Bidet је француска реч за понија (малог коња). Овај назив је биде добио захваљујући чињеници да се исти јаше на сличан начин као што се јаше пони.

Биде је по својој прилици изум француских произвођача намештаја у касном 17. и раном 18. веку. Ипак ни оригинални изумитељ ни датум проналаска није тачно познат. Постоји теорија да је биде измислио Кристоф де Рози (франц. Christophe Des Rosiers) дизајнер намештаја за Француску краљевску породицу. Први писани податак у коме се спомиње биде потиче из 1710. године.

До 1900. године, захваљујћи унапређењима водовода, биде се сели из спаваће собе у купатило.

Године 1960. појавили су се електрични бидеи који заправо представљају додатак класичној ВЦ шољи, а који се користе за купатила са мањком простора.

Употреба[уреди]

Биде се пре свега користи за прање гениталија и ануса као и околне коже. Такође се може користити за прање било ког другог дела тела. На пример, врло је згодан за прање стопала. Иако по изгледу личи на ВЦ шољу, по функцији је сличнији лавабоу или кади. Биде се чак може користати као када за бебе.[тражи се извор] Особе које имају проблема са уласком у каду, могу у бидеу наћи одличну замену за одржавање хигијене.[тражи се извор]

Особе које нису упознате са наменом бидеа, често исти мешају са ВЦ шољом, писоаром или фонтаном за пијење воде. ВЦ шоља се користи пре коришћења бидеа. Биде је дизајниран тако да се на њему седи лицем према чесми уколико треба опрати гениталије, или леђима према чесми уколико треба опрати анус.

Коришћењем бидеа се постиже виши степен чистоће него коришћењем тоаелт папира. Неки људи користе и једно и друго. ВЦ папир или мали пешкир се могу користити за сушење, после коришћења бидеа.

Спољашње везе[уреди]