Битка код Аргинуских острва

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Аргинуских острва
Део Пелопонеског рата
Пошаљи фотографију
Време: 406. п. н. е.
Локација: Аргинуска острва крај Лезбоса
Резултат: Победа Атине
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Атина Спарта
Заповедници
{{{заповедник1}}} {{{заповедник2}}}
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
155 бродова 120 бродова
Губици
25 бродова 70 бродова
{{{подаци}}}

Битка код Аргинуских острва је битка између Атине и Спарте, која се одиграла 406. п. н. е.. То је била једна од битака Пелопонеског рата.

Спарта блокира Атињане на Лезбосу[уреди]

Спартанци под командом Каликратида блокирали су на острву Лезбос Атињане под командом Конона. Атина шаље у помоћ 155 бродова са недовољно вештом посадом. У Атини је било остало јако мало вештих веслача, тако да су на бродове укрцали ослобођене робове. Пошто није било морнаричких официра на располагању флотом је командовало 8 генерала. Каликратида са 120 бродова пресреће атинску флоту.

Почетни распоред[уреди]

Пошто су знали да се суочавају са искусним спартанским посадама, Атињани одлучују да примене нову стратегију. Уместо традиционалне једне линије бродова, Атински центар се састојао од две линије, са ширим размацима међу бродовима. Бродови из друге линије тиме су могли штитити бокове бродова прве линије. Несигурни како да се боре протв те формације, Спартанци се нису усудили да нападну Атински центар.

Битка[уреди]

Детаљи битке нису јасни, али како је битка трајала, долазила је до изражаја суприорност у броју Атињана на крилима, па су се спартански бокови почели савијати. Присуство очуваног центра омогућило је да се даље сабије спартанска формација. Коначно Спартанци беже, губећи 70 бродова. Атињани су изгубили 25 бродова. Каликратида је убијен у бици.

Последице[уреди]

После битке Атињани су претрпјели губитке. Због олује након битке нису могли да спасу много морнара са потопљених бродова. По повратку у Атину сменили су официре јер нису спасили морнаре са потопљених бродова. Шесторицу су погубили, а међу њима је био и Периклеов син. Неки су побегли, па им се судило у одсуству. Изостанак талентованих команданата се осетио следеће године у бици код Егоспотама.

Види још[уреди]