Портал:Историја

Из Википедије, слободне енциклопедије
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
ИСТОРИЈА

HistoryBanner sr1.jpg

Историја је друштвена наука која се бави проучавањем развоја људског друштва у прошлости, од настанка цивилизације до данашњег дана. Њен задатак је да на основу материјалних, писаних и усмених трагова човековог постојања реконструише прошлост људи на одређеном простору и у одређеном времену. Историја треба да објасни узроке минулих догађаја и уочи законитости друштвених процеса. У томе јој помажу и неке друге науке, које зовемо помоћне историјске науке. Историја (хисторија) је грчка реч и значи прошлост.

Историја се дели на два велика периода времена: праисторију и историјско доба. Праисторија се завршава и историјско доба почиње тренутком људског проналаска писма, почетком IV миленијума пре нове ере.

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрани чланак
Medieval-university.jpg

Образовање у средњем веку пре свега се оријентисало на практичне потребе. Мада је било људи који су волели знање ради њега самог, они су били реткост и често су осећали потребу да траже изговоре за своју интелектуалну радозналост. Када су Јован из Солзберија и његове колеге хуманисти с краја 12. века из чисте радозналости читали прелепу паганску прозу обавезно су истицали како им је основни циљ да побољшају свој латински како би боље проучавали црквена дела.

Основни циљ био је да сваки човек поседује знање неопходно за обављање свог посла. Остала знања су била сувишна, а могла су бити и опасна. На пример Филип де Новар је наговарао младе племкиње да уче да читају како би могле боље да се моле али жестоко се противио да уче да пишу како не би могле писати љубавна писма.

Средњовековно образовање не може се описати само кроз академске установе као што су школе и универзитети, јер су и домови великаша представљали места где су млађи племићи стицали витешко образовање. Произвођење младића у витеза формално је означавало крај школовања и доказ да може да заузме своје место у друштву. Жене великаша су надгледале образовање племкиња и припремале их за брак. У градовима, систем шегрта који су успоставили еснафи играо је сличну улогу. Шегрти су живели у мајсторовој кући и учили занат под његовим надзором. Шегрт је пролазио кроз своју коначну проверу знања у изради мајсторског дела. Формалним пријемом у гилду у статусу мајстора он је завршавао своје школовање.

...даље...

Архива

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрана слика
Warrior of Scithians.png

Скитски ратник из друге половине 7. или 6. века пре н.е., модерна реконструкција.

Архива

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Информације
P history.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) из области историје молимо вас да користите шаблон {{клица-историја}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице из области историје можете наћи у категорији : Клице историја.
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Споменице

Овде можете видети опширнији списак чланака који недостају или пак оних које треба средити или проширити.

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Уређивачи
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Сродни портали
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрана биографија
Ибн Батута

Ибн Батута (рођен 24. фебруара 1304, датум смрти неизвестан, могуће 1368. или 1377) је био берберски исламски истраживач, путник и исламски учењак. Током тридесет година превалио је 117.000 километара на разним путовањима. Своја путовања је добро описао. Прешао је готово цели познати арапски свет, те земље од Западне Африке до Пакистана, Индије, Малдива, Шри Ланке, Индокине и Кине.

Када се вратио са путовања султан од Марока га је наговорио да се његова путовања запишу, тако да је своја путовања диктирао учењаку Ибн Јузају, кога је срео у Гранади. Наслов првобитнога рукописа је био преведен као Дар онима који замишљају о чудесима градова и дивотама путовања, али обично се укратко мазива Путовања (Рихла). Иако је рукопис на местима имао измишљене делове ипак је пружао слику и опис света у 14. веку.

...даље...

Архива

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Задаци
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Категорије
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Сјајни чланци

Cscr-featured.svg Сјајни чланци:
Алмогавери · Блицкриг · Борба за независност Латинске Америке · Гладијатор · Деколонизација Африке · Други светски рат · Ернандо де Сото · Историја Европске уније · Историја Мађарске · Источни фронт у Другом светском рату · Јанош Хуњади · Јован Владимир · Карло V, цар Светог римског царства · Кју-клукс-клан · Ладислав V Посмрче · Масакр у Крагујевцу · Немачки бојни брод Бизмарк · Окупација Луксембурга у Првом светском рату · Опсада Београда (1456) · Ослобођење Врања 1878. године · Пад Београда (1521) · Пад Цариграда (1453) · Партенон · Петар Велики · Праисторија · Први светски рат · Рат Велике алијансе · Рат за Нагорно-Карабах · Свемирска трка · Случај Рачак · Спартаков устанак · Стари Рас · Степа Степановић · Стефан Немања · Стефан Урош II Милутин‎ · Теодора (супруга Јустинијана I) · Црвена армија · Че Гевара

Symbol thumbs upzel.svg Добри чланци:
Адолф ХитлерАненербеБеоградска тврђаваБитка за Едсонов гребенБитка код КурскаБитка код острва СавоВизантијско-персијски рат (602—628)Винчанска култураВојводина у Народноослободилачкој борбиЗападно римско царствоМађарско-румунски рат (1919)Напади 11. септембра 2001.Образовање у ВизантијиОперација СтрелаОрден народног херојаПетар БојовићПрви крсташки ратПроституција у античкој ГрчкојРано хришћанствоРат за шпанско наслеђеРумунска комунистичка партијаСпомен-парк Крагујевачки октобарУида (брод)Франсиско ФранкоЦрква босанскаЧовек са гвозденом маскомШпански рат за независност

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Остали портали на википедији
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТЛингвистикаМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија