Битка код Гетисбурга

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка код Гетисбурга
Део Америчког грађанског рата
Gettysburg Campaign.svg
Време:1. јул3. јул 1863.
Место:Гетизбург, САД
Резултат: побједа снага Сјевера
Сукобљене стране
Flag of the United States (1861-1863).svg САД Flag of the Confederate States of America (1863–1865).svg Конфедеративне Америчке Државе
Команданти и вође
Џорџ Гордон Мид Роберт Едвард Ли
Јачина
око 93 921 око 71 699
Жртве и губици
23 055
од тога 3 155 мртвих
23 231
од тога 4 708 мртвих

Битка код Гетисбурга је била једна од највећих, најзначајнијих и најкрвавијих битака Америчког грађанског рата. Одвијала се од 1. јула до 3. јула 1863. у околини града Гетизбурга између снага Југа под командом генерала Роберта Лија (енглески: Robert Edward Lee) и снага Сјевера под командом генерала Џорџа Гордона Мида (енглески: George Gordon Meade). Укупни губици обје стране износе око 50.000 војника погинулих, рањених, несталих и заробљених и највећи су од свих битака грађанског рата.

Битка се завршила неуспјехом снага Југа под командом генерала Лија, и сматра се прекретницом рата. Врхунац битке је био напад 12.500 војника Југа на добро утврђене положаје Сјевера, познат под именом Пикетов јуриш.

Позадина[уреди]

Послије успјеха у бици код Чанселорсвила у мају 1863, Ли је повео војску кроз долину Шенандоа (енглески: Shenandoah Valley) у свом другом нападу на Сјевер. Надао се да ће дубоким продором и угрожавањем Вашингтона успјети да убиједи политичаре Сјевера да потпишу мир са Југом.

На другој страни, под притиском предсједника Абрахама Линколна, генерал Џозеф Хукер је покренуо своју војску у гоњење Лија, али је замијењен са генералом Мидом три дана пред битку. Војске су се сусреле код мјеста Гетизбург.

Битка[уреди]

Сукоб двију војски је почео 1. јула код Гетисбурга. Први сукоб снага Југа са распршеним снагама Сјевера је довео до повлачења јединица Сјевера на брдовити терен јужно од града.

Другог дана битке, већи дио обје војске се прикупио. Одбрамбена линија Сјевера је положена у облику потковице, а Ли је почео напад на лијеви бок противника. Развила се тешка борба око локација Литл Раунд Топ (енглески: Little Round Top), Витфилд (енглески: Wheatfield), Девилс Ден (енглески: Devil's Den), и Пич Орчард (енглески: Peach Orchard). На десном крилу снага Сјевера, борбе су се водиле на локацијама Калпс Хил (енглески: Culp's Hill) и Семетери Хил (енглески: Cemetery Hill). На цијелој линији фронта, упркос великим губицима, снаге Сјевера су одржале своје линије.

Трећег дана битке борбе су се наставиле на локацији Калпс Хил, а коњичке битке и на истоку и југу позиција. Међутим, врхунац дана и читаве битке је био јуриш 12.500 војника Југа на центар позиција Сјевера на локацији Семетери Риџ (енглески: Cemetery Ridge). Овај јуриш, познат као Пикетов јуриш (енглески: Pickett's Charge) је одбијен директном пјешадијском и артиљеријском ватром снага Сјевера.

Посљедице[уреди]

мини

Послије овог неуспјеха и тешких губитака, Ли је повео своју војску на југ у Вирџинију. Тиме је дефинитивно пропао посљедњи покушај Југа да рат заврши директним угрожавањем Вашингтона. Због тога тога се ова битка сматра прекретницом рата. У новембру 1863., предсједник Линколн је отворио Национално гробље у Гетисбургу (енглески: Gettysburg National Cemetery) и одржао је свој чувени Гетисбуршки говор (енглески: Gettysburg Address).

Жртве[уреди]

  • Сјевер: 23.055 (3.155 мртвих, 14.531 рањених, 5.369 заробљено или нестало)
  • Југ: 23.231 (4.708 мртвих, 12.693 рањених, 5.830 заробљено или нестало)

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]