Пређи на садржај

Битка код Иса (194)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Иса
Део Година пет царева
Време194.
Место
Ис, Мала Азија
Исход победа Септимија Севера
Сукобљене стране
Септимије Север Песценије Нигер
Јачина
20.000 (Касије Дион)

Битка код Иса вођена је 194. године између римских снага верних цару Септимију Северу са једне и римских трупа верних његовом супарнику Песценију Нигеру са друге стране. Завршена је победом Северове војске.

Увод[уреди | уреди извор]

Нигер, који је као гувернер Сирије на своју страну привукао трупе на Истоку, претходне је године покушао заузети Рим, али је у биткама код Кизика и Никеје одбачен из западне Мале Азије. Следеће је године покушао пружити отпор Северовим трупама у Киликији. Антички извори наводе како је Север на својој страни имао око 12 легија насупрот Нигерових 6-9, али је Нигер ту предност анулирао огромним бројем помоћних трупа, мобилизираних код римских клијентских владара на Истоку.

Битка[уреди | уреди извор]

Нигер је запосео важан превој Киликијска врата. Борба је испочетка била неодлучна, али је Северово кориштење тестудо формације, боље маневрисање, као и изненадна олуја која је пореметила Нигеров напад, превагу дала северовцима. Нигерова војска је великим делом опкољена и уништена. Нигер се склонио у Антиохију, одакле је покушавао побећи у Партију, али је на крају ухваћен и погубљен.

Последице[уреди | уреди извор]

Битка код Иса је привремено решила питање царске власти, али није значила крај рата. Про-нигеровски Визант се још две године налазио под опсадом, с обзиром да су његови грађани веровали да ће се против Севера окренути његов савезник и савладар на западу, Клодије Албин. То се на крају и догодило, али је и Албин 197. године поражен у бици код Лугдунума.

Литература[уреди | уреди извор]