Клодије Албин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Децим Клодије Албин
Aureus-Clodius Albinus-RIC 0009b.jpg
Новац Клодија Албина који вероватно прославља једно феничанско божанство из северне Афреке, откуда је Клодије Албин потицао.
Датум рођења 150.
Место рођења Лион
Датум смрти 19. фебруар 197.
Место смрти Лион
Римски гувернер Британије
Период 191–197
Претходник Пертинакс
Наследник Виријус Лупус

Децим Клодије Албин (лат. Decimus Clodius Albinus; око 150. године, извршио самоубиство 9. фебруара 197. године) био је римски узурпатор, кога су војници из Шпаније и Британије извикали за цара након убиства Пертинакса. Име Албин значи „бели“, док је значење когномена његовог ривала Песценија Нигера било „црни“.

Албин је потицао из аристократске фамилије из северне Африке и држао је управу над Британијом од 192. године.

Када је Пертинакс био убијен, преторијанска гарда на челу са преторијанским префектом ставила је на продају престо римских царева. Престо је купио богати сенатор Дидије Јулијан, али су побуне у провинцијама значиле да ће следећи цар бити стварно изабран далеко од Рима.

У Грађанском рату који је избио, Албин је у почетку био у савезу са Семтимијем Севером, који је освојио Рим. Албин је чак прихватио титулу цезара коју му је Септимије Север уручио. Тако је Албин у стварности контролисао већи део западног дела Царства, уз помоћ 3 британске легије и једне шпанске. Но, када је Север поразио Песценија Нигера, односи између њега и Албина су се погоршали. Север је чак послао убице да се реши Албина.

У јесен 196. године, Албин се прогласио за цара, тј. августа, и прешао из Британије у Галију, повевши са собом већи део својих британских трупа. Поразио је једног Северовог легата, и тиме је у ствари успоставио контролу над Галијом.

Фебруара 197. године, Албин и Север су повели директну битку код Лугдунума. Била је то велика битка у којој је учествовало 150.000 људи са сваке стране. Албин је био поражен и извршио је самоубиство.

Спољашње везе[уреди]