Пређи на садржај

Битка на Алији

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка на Алији
Део Римско-галских ратова

„Брен и његов део плена“, слика Пола Жамина
Време18. јул 390. п. н. е. (традиционално), 387. п. н. е. (вероватно)
Место
Река Алија код Рима
Исход Галска победа
Сукобљене стране
Римска република Гали
Команданти и вође
Квинт Сулпиције Брен
Јачина
око 24.000[1] око 12.000[1]

Битка на Алији је била битка у којој су Гали, предвођени заповедником Бреном тешко поразили Римљане 390. п. н. е. (по оспореној Вароновој хронологији, али вероватнија година је 387. п. н. е.), а затим заузели и спалили напуштен град Рим, осим брда Капитола, јер су гуске богиње Јуноне на време упозориле својим гакањем Римљане.

Након седмомесечне опсаде, Капитол је одбрањен с одабраним људством на челу с римским заповедником Манлијем, због чега је и он прозван Капитолиније, а Гали су се повукли уз откуп.

Римљани опседнути на Капитолу изабрали су за диктатора војсковођу Марка Фурија Камила, који се налазио у изгнанству у граду Ардеји, и позвали су га у помоћ. Он је у Веји окупио остатке војске поражене на Алији и појавио се у тренутку исплате данка Келтима. По овој традицији, која је очигледно требало да ублажи слику о догађајима из 390—387. п. н. е., Камил је одузео Галима злато и затим их истерао из Рима. У сваком случају, иако археолошка истраживања не показују да је Рим стварно разаран почетком 4. века, келтска најезда је уздрмала римску доминацију у Лацију и средњој Италији (Самнитски ратови). Пораз римске војске на реци Алији десио се у доба ране Римске републике и почетка њеног ширења, али га није зауставио, већ само закратко успорио.

Као дан сећања на овај пораз римске војске, у Риму је 18. јул проглашен даном жалости.

Због лакоће којом су Гали ушли у град, претпоставља се да је Рим био приморан од стране својих етрурских краљева да уклони неку ранију значајнију одбрану. Последица опсаде Рима била је изградња много јачег Сервијевог зида.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Beresford Ellis, Peter (1998). Celts And Roman: The Celts In Italy. Palgrave Macmillan. ISBN 978-0312214197. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]