Би-Би-Си Северна Ирска

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
BBC Northern Ireland
ЗемљаУједињено Краљевство
СедиштеКућа за емитовање, Ormeau Avenue, Белфаст, Северна Ирска, Уједињено Краљевство
ВласникBBC
Веб-сајтwww.bbc.co.uk/northernireland

Би-Би-Си Северна Ирска (BBC Northern Ireland, ир. BBC Thuaisceart Éireann, Улстер-шкотски: BBC Norlin Airlan) је главни јавни сервис који се емитује у Северној Ирској.

Организација спада у једну од три национална региона Би-Би-Си-ја, заједно са Би-Би-Си-јем Шкотске и Би-Би-Си-јем Велса. Седиште му је у Кући за емитовање, у Белфасту. Обезбеђује телевизијски, радио, онлајн и интерактивни телевизијски садржај. У Би-Си-Си-ју Северна Ирска тренутно има 700 запослених, највише у Белфасту.

Телевизија[уреди | уреди извор]

Кућа за емитовање (Белфаст), Седиште Би-Би-Си-ја у Северној Ирској.

Би-Си-Си Северна Ирска чине два телевизијска канала:

До 27. октобра 2006, Би-Си-Си Два Ен-Ај био је једини дигитални сервис, док је Би-Си-Си Два Северна Ирска био доступан само аналогним преносом. Од 28. октобра 2006, Би-Би-Си Северна Ирска се приказује за оба сервиса која су спојена.

Би-Би-Си Северна Ирска има сопствени тим спикера најављивача који покривају велику већину програма на Би-Би-Си One и Би-Би-Си One у Северној Ирској.

Мрежне продукције[уреди | уреди извор]

Иако су програми су намењени чисто за регионалну публику, Би-Би-Си Северна Ирска такође емитује програме за националну публику на Би-Би-Си-јевим каналима у УК.

Би-Би-Си Северна Ирска такође сарађује у производњи са другим емитерским мрежама, од којих је најпознатија ирски емитер RTÉ.

Спољње везе[уреди | уреди извор]