Богиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Богиње
Класификација и спољашњи ресурси
Девојчица оболела од богиња. Бангладеш, 1973.
ICD-10 B03.
ICD-9 050
DiseasesDB 12219
MedlinePlus 001356
eMedicine emerg/885
MeSH D012899

Велике богиње (познате под латинским називом variola или variola vera) су заразна болест својствена човеку коју изазивају две врсте вируса вариоле зване Variola vera major и Variola vera minor. Variola vera major познатија као велике или црне богиње, је опаснија врста, која изазива смрт код 20-40 % заражених, а код преживелих често оставља трајну унакаженост или слепило.

Variola vera minor представља блажи облик који изазива смрт само код 1 % заражених.

Претпоставља се да је у 20. веку од богиња умрло између 300 и 500 милиона људи. У прошлим периодима, пре него што су развијени модерни лекови и вакцине, богиње су биле много смртоносније.

Ипак, најзначајнију улогу су имале након открића Америке, када су домороци Северне и Јужне Америке дошли у додир с Европљанима који су у били инфицирани вирусом вариоле. За разлику од колонизатора, домороци нису имали развијен имунитет, што је довело до наглог ширења болести и драматичног пада домородачке популације па је европским колонизаторима омогућен лак и несметан продор у нова подручја.

Домаћин вируса вариоле је једино човек тако да је напорима Светске здравствене организације године 1977. вирус искорењен у људској популацији и данас се налази само у лабораторијама. Људи се више не вакцинишу против овог вируса, тако да се сматра да би се он могао користити као биолошко оружје.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).