Богиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Богиње
Child with Smallpox Bangladesh.jpg
Девојчица оболела од богиња. Бангладеш, 1973.
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност заразна болест
ICD-10 B03
ICD-9-CM 050
DiseasesDB 12219
MedlinePlus 001356
eMedicine emerg/885
Patient UK Богиње
MeSH D012899

Велике богиње (познате под латинским називом variola или variola vera) су заразна болест својствена човеку коју изазивају две врсте вируса вариоле зване Variola vera major и Variola vera minor. Variola vera major познатија као велике или црне богиње, је опаснија врста, која изазива смрт код 20-40 % заражених, а код преживелих често оставља трајну унакаженост или слепило.

Variola vera minor представља блажи облик који изазива смрт само код 1 % заражених.

Претпоставља се да је у 20. веку од богиња умрло између 300 и 500 милиона људи. У прошлим периодима, пре него што су развијени модерни лекови и вакцине, богиње су биле много смртоносније.

Ипак, најзначајнију улогу су имале након открића Америке, када су домороци Северне и Јужне Америке дошли у додир с Европљанима који су у били инфицирани вирусом вариоле. За разлику од колонизатора, домороци нису имали развијен имунитет, што је довело до наглог ширења болести и драматичног пада домородачке популације па је европским колонизаторима омогућен лак и несметан продор у нова подручја.

Домаћин вируса вариоле је једино човек тако да је напорима Светске здравствене организације године 1977. вирус искорењен у људској популацији и данас се налази само у лабораторијама. Људи се више не вакцинишу против овог вируса, тако да се сматра да би се он могао користити као биолошко оружје.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).