Борво

С Википедије, слободне енциклопедије

Борво (Borvo, Bormo, Bormanus, Bormanicus, Borbanus, Boruoboendua Vabusoa Labbonus, Borus) је у гало-римској митологији био бог исцељења. Повезиван је са топлим изворима.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Име овог божанства потиче од речи boru, која свој извор има у пра-келтској речи beru, а значи кључати. Варијанте Борвовог имена потичу од различитог изговора речи, те је она у велшком berw, а у гелику bruich.

Паралеле[уреди | уреди извор]

Због чињенице да је био бог-исцелитељ идентификован је са римским Аполоном, осим у појединим деловима Португала (Калдас де Визеља и Идања а Вијеха) где га је локално становништво идентификовало са Марсом.

Култ[уреди | уреди извор]

У Галији је био нарочито поштован на лингонској територији у Бурбон-ле-Бану, те у области данашње Холандије у Утрехту где је био познат као Бурбонда Вабузоа Лабонус, и Португалу где су га звали Борус и Борманикус.

Ипак, и поред различитих инскрипција његовор имена, нема сумње да је реч о истом божанству.

Легенде[уреди | уреди извор]

Борво је често осликаван у друштву других богова. Осам записа у Бурбон-ле-Бану га помиње са богињом Дамоном. У другим областима је пак третиран као партнер богиње Бормане. У Холандији се појављује у друштву Огмиоса, Макусануса и Балдруса.

Историјски остаци[уреди | уреди извор]

Записи[уреди | уреди извор]

Широм Француске постоје бројни записи о Борву. Само у области Бурбон-ле-Бана их је нађено око десет, а нађени су и у Дрому, Жерсу, Савоју.

Један од записа му се обраћа као Аполону-Борву и помиње га са Дамоном.

Deo Apol/lini Borvoni / et Damonae / C(aius) Daminius / Ferox civis / Lingonus ex / voto
Богу Аполону Борву и Дамони ово посвећује Кај Дамније, слободни Лингонац.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]