Келтска митологија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Стари Келти су били политеисти, те стога келтска митологија обухавата читав пантеон божанстава. Уз то, будући да су насељавали прилично велико пространство, Келти са различитих подручја су имали и различите богове.

Нажалост, већина митова и веровања Келта који су настањивали данашњу Француску и Шпанију се изгубила још у време римских освајања. Оно са чим се данас можемо упознати су митови и легенде оног дела келтског народа који се под притиском Германа повукао на Британска острва. Њихова предања су делом сачувана чак и у средњовековним записима.

Друиди[уреди]

Друиди су били свештенички сталеж код старих Келта.

Трострука божанства[уреди]

Трострука божанства су била релативно честа појава, не само у келтској митологији, већ и у већини политеистичких религија. Често су била женског пола, три сестре, обично идентичног изгледа, а неретко и истог имена.

Подела келтске митологије[уреди]

У келтској митологији постоје извесне подгрупе, међусобно више или мање повезане. Најидеалнија подела би била према самој подели келтских језика, и то на:

  • Галско-британско-романски пантеон, код којег је келтски језик претрпео велике промене под утицајем latina vulgaris.
  • Митологију на гелику:
    • Ирски пантеон
    • Шкотски пантеон
  • Велшки пантеон оног дела келтског народа који се користио бретонским језиком.

Галска и британска митологија[уреди]

Мада постоје сличности са божанствима осталих келтских групација, у овом пантеону се може приметити јак утицај Римљана и латинског језика. Тај утицај је био толико интензиван, да се ова грана митологије често назива и гало-римском. Због недостатка писаних докумената, до главних сазнања из ове области се дошло археолошким испитивањима.

Ирска митологија[уреди]

Ирска митологија је претрпела извесне промене приликом христијанизације, али је и даље најбоље очувала оригинална веровања и митове древних Келта. Бројни митови и легенде описани су у средњовековним збиркама, сврстаним у следеће циклусе: Митски циклус, Алстерски циклус, Фенијански циклус и Историјски циклуси.

Шкотска митологија[уреди]

Велшка митологија[уреди]

Туата Де Данан[уреди]

Туата Де Данан (Tuatha Dé Danann), у преводу „људи богиње Дану", су били митско племе које је насељавало Ирску пре доласка Келта. Мада су били смртни, имали су огромне моћи и стари Келти су их третирали као богове. Неки од њих су:

Спољашње везе[уреди]