Браун против Одбора за образовање

С Википедије, слободне енциклопедије
Браун против Одбора за образовање Топике
Датум расправе: 9. децембар 1952.
Датум поновне расправе: 8. децембар 1953.
Датум пресуде 17. мај 1954.
Пуни назив случајаОливер Браун и остали против Одбора за образовање Топике и осталих
Пресуда
Сегрегација ученика у јавним школама крши одредбе о једнаком третману пред законом, садржане у XIV амандману Устава Сједињених Америчких Држава, јер су одвојене школе у суштини неједнаке. Промијењена пресуда Федералног суда за дистрикт Канзас.
Чланови суда
Већинско мишљење:Ворен (текст мишљења), придружили се: сви остали
Примењено право
Устав Сједињених Америчких Држава, XIV амандман
Ова одлука укинула је претходну пресуду или пресуде
Плеси против Фергусона (1896)
Каминг против Одбора за образовање округа Ричмонд (1899)
Колеџ Берија против Кентакија (1908)

Браун против одбора за образовање Топике (engl. Brown v. Board of Education of Topeka)[1] је познати случај пред Врховним судом Сједињених Америчких Држава, у коме је суд донио чувену пресуду којом је прогласио неуставним законе који успостављају одвојене јавне школе за црне и бијеле ученике, и који ускраћују дјеци црне боје коже једнаке образовне могућности. Овом одлуком, која је донесена једногласно, укинута је ранија пресуда Врховног суда у предмету Плеси против Фергусона из 1896. године.

Позадина[уреди | уреди извор]

легалност сегрегације у појединим државама: 1. црвено — закон захтијева сегрегацију, 2. зелено — закон забрањује сегрегацију, 3. плаво — закон дозвољава сегрегацију, 4. жуто — питање није законски регулисано

У годинама које су претходиле пресуди у овом случају, расна сегрегација је била уобичајна појава у САД. Врховни суд је у својој ранијој пресуди у предмету Плеси против Фергусона утврдио да одвојене школе за припаднике различитих раса не крше устав САД, све док су услови у тим школама приближно једнаки, што углавном није био случај, јер су услови у школама за бијеле студенте били неупоредиво бољи.

Случај[уреди | уреди извор]

У граду Топика, главном граду Канзаса, неколико родитеља подигло је тужбу против Одбора за образовање, захтијевајући да се укине политика расне сегрегације у школама. Тужба је подигнута пред федералним судом за дистрикт Канзас. Школама је управљао Одбор за образовање из Топике, који је успоставио одвојене школе у складу са законом из 1879. године, који је дозвољавао али није изричито захтијевао да школе буду одвојене.

Родитељ који је именован у тужби, Оливер Л. Браун имао је ћерку која је морала путовати у удаљену школу за црне студенте, док се школа за бијеле студенте налазила у близини њихове куће.[2][3]

Пресуда[уреди | уреди извор]

Врховни суд донио је једногласну пресуду, у којој је прогласио политику сегрегације у јавним школама неуставном, чак и ако су услови у таквим школама једнаки. Суд је закључио независно од тога да ли су услови у школама за црне ученике исти као и у школама за бијеле ученике, сегрегација је сама по себи штетна за црне ученике и неуставна. Дакле питање више није било да ли су школе једнаке, већ да ли је сама политика одвојених школа уставна.


Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Brown v. Board of Education, 347 U.S. 483 (1954)”. FindLaw. Архивирано из оригинала 07. 10. 2008. г. Приступљено 14. 09. 2010. (језик: енглески)
  2. ^ http://encarta.msn.com/encyclopedia_761588641/brown_v_board_of_education_of_topeka.htmlЕнкарта[мртва веза] чланак. 2009-10-31.(језик: енглески)
  3. ^ http://www.cjonline.com/indepth/brown/historic-spots-map.shtml Архивирано на сајту Wayback Machine (15. јун 2010) Карта локација значајних за Браун случај — Topeka Capital Journal online.(језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]