Браун против Одбора за образовање

Из Википедије, слободне енциклопедије
Браун против Одбора за образовање Топике
Seal of the United States Supreme Court.svg
Датум расправе: 9. децембар, 1952.
Датум поновне расправе: 8. децембар, 1953.
Датум пресуде 17. мај, 1954.
Пуни назив случаја Оливер Браун и остали против Одбора за образовање Топике и осталих
Пресуда
Сегрегација ученика у јавним школама крши одредбе о једнаком третману пред законом, садржане у XIV амандману Устава Сједињених Америчких Држава, јер су одвојене школе у суштини неједнаке. Промијењена пресуда Федералног суда за дистрикт Канзас.
Чланови суда
Већинско мишљење: Ворен (текст мишљења), придружили се: сви остали
Примењено право
Устав Сједињених Америчких Држава, XIV амандман

Браун против одбора за образовање Топике (engl. Brown v. Board of Education of Topeka)[1] је познати случај пред Врховним судом Сједињених Америчких Држава, у коме је суд донио чувену пресуду којом је прогласио неуставним законе који успостављају одвојене јавне школе за црне и бијеле ученике, и који ускраћују дјеци црне боје коже једнаке образовне могућности. Овом одлуком, која је донесена једногласно, укинута је ранија пресуда Врховног суда у предмету Плеси против Фергусона из 1896. године.

Позадина[уреди]

Главни чланак: Закони Џима Кроуа
легалност сегрегације у појединим државама 1.црвено-закон захтијева сегрегацију, 2.зелено-закон забрањује сегрегацију, 3.плаво-закон дозвољава сегрегацију, 4.жуто-питање није законски регулисано

У годинама које су претходиле пресуди у овом случају, расна сегрегација је била уобичајна појава у Сједињеним Америчким Државама. Врховни суд је у својој ранијој пресуди у предмету Плеси против Фергусона утврдио да одвојене школе за припаднике различитих раса не крше устав САД, све док су услови у тим школама приближно једнаки, што углавном није био случај, јер су услови у школама за бијеле студенте били неупоредиво бољи.

Случај[уреди]

У граду Топика, главном граду Канзаса, неколико родитеља подигло је тужбу против Одбора за образовање, захтијевајући да се укине политика расне сегрегације у школама. Тужба је подигнута пред федералним судом за дистрикт Канзас. Школама је управљао Одбор за образовање из Топике, који је успоставио одвојене школе у складу са законом из 1879. године, који је дозвољавао али није изричито захтијевао да школе буду одвојене.

Родитељ који је именован у тужби, Оливер Л. Браун имао је ћерку која је морала путовати у удаљену школу за црне студенте, док се школа за бијеле студенте налазила у близини њихове куће.[2][3]

Пресуда[уреди]

Врховни суд донио је једногласну пресуду, у којој је прогласио политику сегрегације у јавним школама неуставном, чак и ако су услови у таквим школама једнаки. Суд је закључио независно од тога да ли су услови у школама за црне ученике исти као и у школама за бијеле ученике, сегрегација је сама по себи штетна за црне ученике и неуставна. Дакле питање више није било да ли су школе једнаке, већ да ли је сама политика одвојених школа уставна.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Brown v. Board of Education, 347 U.S. 483 (1954)”. FindLaw. Приступљено 14. 9. 2010. (енглески)
  2. http://encarta.msn.com/encyclopedia_761588641/brown_v_board_of_education_of_topeka.html Енкарта чланак. Archived 2009-10-31.(енглески)
  3. http://www.cjonline.com/indepth/brown/historic-spots-map.shtml Карта локација значајних за Браун случај – Topeka Capital Journal online.(енглески)

Спољашње везе[уреди]