Будагоша

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Будагоса)

Будагоша (пали: Buddhaghoṣa - "Будин глас") је био утицајни учитељ и монах теравада будизма, који је живио и радио у 5. веку на данашњој Сри Ланки.[1]

Чувен је по својим тумачењима пали канона, која до данас представљају неприкосновени ауторитет.[1] Његово најважније дело је "Пут прочишћења" (Visuddhimagga), обиман зборник будистичке мисли и праксе.

У земљама теравадинског будизма Будагосу сматрају највећим излагачем и тумачем канонских списа.

Живот[уреди]

Нема поузданих података о датуму или месту његовог рођења. Синхалешко предање наводи да је родом из Магадхе у северној Индији. Нека новија истраживања указују на Андхру у јужној Индији као његово родно место[2]. Пореклом је био браман кога је будизам рано привукао преко контаката са ученим будистичким монахом Реватом; приступио је сангхи и отпутовао на Цејлон, настанивши се у Великом манастиру (Махавихара) или Анурадхапури, где је провео већи део живота у проучавању списа и писању. Пред крај живота се вратио у родну Магадху и умро у Гаји[3]. Бурманци истичу његово бурманско порекло и чињеницу да је своје велико дело, Висудхимагу, као и комплетни пали канон, изложио на Бурми, отпочињући тако период који се сматра новом ером у будизму те земље.

Списи[уреди]

Ко је починилац карме?
Ко жање плод карме?
Да ли карма обликује ум?

"Нема починиоца ко дело чини;
Нит' има оног ко последице трпи;
То само састојци круже и премештају се;
То је заиста прави увид!"[4]

Будагоша, Пут ослобођења

Поред чувеног Пута прочишћења, Будагхоса је написао тумачења Винаја-питаке, Сута-питаке и Абидама-питаке. Међу његова достигнућа убраја се и поновно промовисање палија у време када је санскрит постајао доминантан језик међу хиндусима, као и систематски развој теравадинске школе филозофије.

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Rada Iveković, Rana budistička misao (str. 131-152), Biblioteka Logos, IP Veselin Masleša, Sarajevo, 1977.
  2. Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  3. B. C. Law, The Life and Work of Buddbaghosa (1923) (izd. 1946)
  4. Karma u budizmu

Види још[уреди]