Будагоса

Из Википедије, слободне енциклопедије

Бхадантакарја Будхагхоса (пали: "Будин глас") је био монах и учењак теравада будизма са Цејлона, из 5. века, чувен по својим тумачењима пали канона и списа, а посебно по обимном зборнику будистичке мисли и праксе, Висудхимаги (Стаза Прочишћења). У земљама теравадинског будизма Будагосу сматрају највећим излагачем и тумачем канонских списа.

Живот[уреди]

Нема поузданих података о датуму или месту његовог рођења. Синхалешко предање наводи да је родом из Магадхе у северној Индији. Нека новија истраживања указују на Андхру у јужној Индији као његово родно место[1]. Пореклом је био браман кога је будизам рано привукао преко контаката са ученим будистичким монахом Реватом; приступио је сангхи и отпутовао на Цејлон, настанивши се у Великом манастиру (Махавихара) или Анурадхапури, где је провео већи део живота у проучавању списа и писању. Пред крај живота се вратио у родну Магадху и умро у Гаји[2]. Бурманци истичу његово бурманско порекло и чињеницу да је своје велико дело, Висудхимагу, као и комплетни пали канон, изложио на Бурми, отпочињући тако период који се сматра новом ером у будизму те земље.

Списи[уреди]

Поред Висудхи-маге, Будагхоса је написао тумачења Винаја-Питаке, Сута-Питаке и Абхидхама-Питаке. Међу његова достигнућа убраја се и поновно промовисање палија у време када је санскрит постајао доминантан језик међу хиндусима, као и систематски развој теравадинске школе филозофије.

Извори[уреди]

  1. Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  2. B. C. Law, The Life and Work of Buddbaghosa (1923) (izd. 1946)