Абхидхамма питака

Из Википедије, слободне енциклопедије

Абхидхамма питака је трећи део Типитаке, будистичког Канона, а остала два дела су Сутта питака и Винаја питака. Чини је седам књига - Дхаммасангани, Вибханга, Дхатукатха, Пуггалапаннатти, Катхаваттху, Јамака и Паттхана. Књиге Абхидхамма питаке су настале углавном касније и од Сутта и од Винауа питаке и вероватно су свој коначни облик добиле тек неколико векова после Будине смрти. Традиција их међутим све приписује Буди, иако потврде за то не постоје у самој Абхидхамма питаки, нити се она помиње у остале две Питаке. Међутим, у Абхидхамма питаки нема било чега што би противречило Будином учењу, разлика је у приступу, а не у садржају. Видети Абхидхамма.


  1. Дхаммасангани (Набрајање феномена)- Ова књига побројава све крајње реалитете (параматтха дхамма)које је могуће наћи.
  2. Вибханга (Књига расправа)- Наставља анализу из Дхаммасагани, овде у форми катехизма.
  3. Дхатукатха (Дискусија у погледу елемената)- Понављање претходног у форми питања и одговора.
  4. Пуггалапаннатти (Опис личности)- Помало ван контекста Абхидхамма питаке, ова књига садржи описе великог броја типова личности.
  5. Катхаваттху (Тачке Неспоразума) - Ова књига садржи питања и одговоре које је сакупио Моггалипутта Тисса у 3. веку п. н. е., како би помогао да се разјасне неспоразуми између различитих будистичких школа тога времена.
  6. Јамака (књига парова)- Логичка анализа многих појмова изложених у претходним књигама.
  7. Паттхана (Књига о односима) - Далеко најобимнија књига у Типитаки, описује 24 закона узрочности на основу којих дхамме утичу једна на другу. Ти закони, када се кроз све могуће пермутације укрсте са дхаммама описаним у Дхаммасангани, покривају апсолутно свако могуће искуство које нам је доступно.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]