Вади Рум

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Вади Рум
Назив на званичном списку светске баштине
Wadi Rum4.jpeg
Локација  Јордан
Тип Културно добро
Критеријум iii, v, vii
Унеско регија Азија
Историја уписа у светску баштину
Упис 2011. (35. седница)
Панорама Вади Руме

Вади Рум (арапски језик: وادي رم‎), познато и као Долина месеца (وادي القمر‎), је подручје у јужном Јордану, 60 км од Акаба, у близини границе са Саудијском Арабијом у којему се налазе различити пустињски предели с лепезом уских кањона, природних лукова, вртоглавих литица, клизишта и пећина. Петроглифи, натписи и археолошки остаци пронађени на овом подручју сведоче о 12.000 година људске насељености и међуделовању с природом.

Назив Вади Рум вероватно потиче од арапске речи wadi (uadi) што значи "долина" и арамејског корена рум, што значи "уздигнута" или "висока". Највиша тачка је врх Ум Дами висок 1800 метара.

Посебно је вредно његових 25.000 резбарија и 20.000 натписа у стенама захваљујући којима се може пратити еволуција људске мисли и рани развој писма. Овај локалитет такође сведочи о еволуцији сточарског, пољопривредног и урбаног живота људи у овом подручју. Због тога је Вади Рум уписан на УНЕСКОСписак места Светске баштине у Азији и Аустралазији 2011. године, и то као мешовити локалитет културне и природне Светске баштине.[1]

Извори[уреди]

  1. „Wadi Rum Protected Area”. UNESCO. Приступљено 23. 04. 2011. 

Спољашње везе[уреди]