Јордан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хашемитска Краљевина Јордан
المملكة الأردنية الهاشمية‎ (арапски)
Крилатица: Бог, домовина, краљ
(арап. الله، الوطن، الملك)
Химна: Краљевска химна Јордана
(арап. السلام الملكي الأردني)
Положај Јордана
Главни град Аман
Службени језик арапски
Владавина
Краљ Абдулах II
Председник Владе Хани Ал-Мулки
Историја
Независност Од Друштва народа
25. маја 1946.
Географија
Површина
 — укупно 92.342 км2(110)
 — вода (%) ~0,01
Становништво
 — 2014. 6.589.100 [1](104)
 — густина 62/км2
Економија
Валута Јордански динар
 — стоти део валуте ‍100 пиастер‍
Остале информације
Временска зона UTC +2 до +3
Интернет домен .jo
Позивни број +962

Јордан (арап. الأردن), или званично Хашемитска Краљевина Јордан (арап. المملكة الأردنية الهاشمية‎) арапска је држава на Блиском истоку [2]. Граничи се са Сиријом на северу, Ираком на североистоку, Саудијском Арабијом на истоку и југу, и Израелом/Палестинском Управом на западу. Са Израелом/Палестинском Управом дели обале Мртвог мора, а обале залива Акаба са Израелом/Палестинском Управом, Саудијском Арабијом и Египтом.

Историја[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Политика[уреди]

Јордан је уставна монархија базирана на уставу проглашеном 8. јануара, 1952. Извршна власт је додељена краљу и његовом савету министара. Краљ потписује и извршава све законе. Његово право на вето могу да премосте две трећине гласова у оба дома Народне скупштине. Он поставља и може да разрешује све судије декретом, одобрава измене устава, проглашава рат, и командује оружаним снагама. Одлуке кабинета, судске пресуде и новчанице се издају у његово име. Савет министара предводи премијер, а поставља их краљ, који може да разреши чланове кабинета на захтев премијера. Кабинет је одговоран Комори представника Јордана у вези са питањима опште политике, и може бити приморан на оставку двотрећинским изгласавањем „неповерења“ од стране овог тела.

Законодавна власт почива на дводомној народној скупштини. 120 посланика представничког дома се бира на општим изборима за четворогодишњи мандат, а краљ може да их распусти. Девет места је резервисано за хришћане, дванаест за жене, и три за Черкезе и Чечене. Чланове сената (њих 60) поставља краљ на осмогодишње мандате.

Устав предвиђа три категорије судова - цивилне, религиозне и посебне. Административно, Јордан је подељен у 12 гувернерата. Сваким од њих управља гувернер кога поставља краљ. Они су једина власт за сва подручја власти и развојне пројекте у својим областима.

Краљ Хусеин је владао Јорданом од 1953. до 1999, преживевши више изазова својој владавини. Окончао је ванредно стање 1991, и легализовао политичке странке 1992. 1989. и 1993, Јордан је одржао парламентарне изборе. Због контроверзних промена изборног закона, исламистичке партије су бојкотовале изборе 1997. године.

Краљ Абдулах II је наследио оца након његове смрти у фебруару 1999. Абдулах је брзо почео да ради на реафирмисању мировног споразума са Израелом, и на односима са Сједињеним Државама. Током своје прве године на власти, Абдулах је вратио фокус владине пажње на економске реформе.

Услед разних фактора, као што су структурне економске тешкоће, и отвореније политичко окружење, дошло је до појаве спектра политичких партија. Крећући се ка већој независности, скупштина Јордана је истраживала оптужбе за корупцију против неколико личности из режима, и постала је главни форум у коме се изражавају различита политичка мишљеса, укључујући исламистичка. Иако краљ Абдулах представља главну власт у Јордану, и скупштина игра важну улогу.

Географија[уреди]

Мапа Јордана

Положај[уреди]

Јордан је блискоисточна земља. Граничи се са Сиријом на северу, Ираком на североистоку, Саудијском Арабијом на истоку и Израелом и Западном Обалом на западу. Укупна дужина граница је 1619 km. Јордан излази и на залив Акабу и Мртво море. Дужина обале износи 26 km.

Геологија и рељеф[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.

Јордан се састоји углавном од сувог пустињског платоа на истоку, са вишим областиа на западу. Долина Велике пукотине реке Јордан одваја Јордан од Израела. Највиша тачка у земљи је Џабал Рам (1734 м), а најнижа је Мртво море (-408 м). Јордан се сматра делом "колевке човечанства".

Воде[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Клима[уреди]

Клима у Јордану је сува и врућа, јер је земља углавном пустињска. Међутим, западни део земље прима веће количине падавина током кишне сезоне од новембра до априла. Просечна темпертура у Аману је 7,2 °C у јануару и 25,4 °C у јулу. Просечна годишња количина падавина је 465 мм.

Флора и фауна[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.
Петра

Становништво[уреди]

Међу значајнијим градовима су престоница, Аман на северозападу, Ирбид и Аз Зарка на северу.


Административна подела[уреди]

Административно, Јордан је подељен у 12 покрајина (мухафаза), којима управљају гувернери које поставља краљ. Они су једина власт за сва подручја власти и развојне пројекте у својим областима.

Вади Рум, јужни Јордан

Привреда[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Градови у Јордану[уреди]

Референце[уреди]

  1. Национална агенција за статистику [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]