Велимирови двори

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Велимирови двори
SK 254 Kljuc Velimirovi dvori.jpg
Велимирови двори
Опште информације
МестоКључ
ОпштинаМионица
Држава Србија
Врста споменикаТврђава
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Велимирови двори је средњовековна некропола из 15. века, која се налази у месту Кључ у општини Мионица.[1][2] Народно веровање ову цркву веже за легендарну личност феудалца – кнеза Велимира. По тој легенди Велимир је као вазал султана учествовао у бици под Београдом 1521. године.

Изглед[уреди | уреди извор]

Остаци Велимирових Двора се састоје од једног зарушеног оградног зида(обзиђа), дужине око 40 m, затим од урушене цркве (која се налази источно од зида), конака и мутвака.[3]
Сама црквена грађевина је најстарија у комплексу и потиче највероватније из 15. века. Њена основа је једнобродна са припратом, наосом и олтарском апсидом. Са севера јој је дозидана капела. Грађевина је сазидана од притесаних камених блокова. Димензије остатака храма су 12 х 6,7 м. Дозидана спољашња припрата је правилне четвороугаоне основе димензија 7 х 8 м. На спољашњим фасадама цркве видљиве су партије сачуваног живописа са представама декоративних орнамената у виду шах поља и насатично постављене опеке.
Друга сачувана грађевина у комплексу је "мутвак" који је лоциран на тридесетак метара југозападно од храма. Ископавања која су извршена у непосредној близини ове грађевине утврдила су да је припадала некадашњој манастирској кухињи и конацима.
Археолошка истраживања су дала занимљиве резултате о старости овог локалитета, наиме нађени су материјални иостаци стари око 5000. година. Велимирови двори су утврђене за непокретно културно добро – споменик културе 1951. и категорисани од великог значаја.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]