Велшки корги пемброк

Из Википедије, слободне енциклопедије
Велшки корги пемброк
Welchcorgipembroke.JPG
Велшки корги пемброк
Држава порекла Велс, Велика Британија
Надимци корги
Особине
Тежина Мужјак 10 – 12 kg
Женка 10 – 11 kg
Висина Мужјак 25 – 30 cm
Женка 25 – 30 cm
Длака равна
Боја црна, црвена, светла жутосмеђа, црна жутосмеђа
Животни век 12 – 15 година

Велшки корги пемброк (енг. Pembroke Welsh Corgi) је раса паса пореклом из Велса. Према ФЦИ класификацији ова пасмина спада у прву ФЦИ групу међу овчарске псе. Најмања је и уједно и најстарија пасмина у овој групи. Најстарији записи о овој пасмини су из 11. века.

Изглед[уреди]

Коргији имају дуго тело и кратке ноге и подигнуте уши. Велшки корги пемброк се рађа без репа а уколико га има по рођењу онда се одстрањује. Кратке ноге омогућују коргијима да избегну евентуалне ударце говеда која чувају.

Величина[уреди]

Коргији достижу максималну висину са девет месеци и она се креће од 25 до 30 центиметара од шапа до рамена, међутим њихово тело се развија до друге године живота. Идеална тежина за коргије је од 12 до 14 килограма код мужјака и од 11 до 13 килограма код женки.

Нарав[уреди]

Велшки корги пемброк је веома нежан, воли да буде део породице и спреман је да уради све што власник тражи од њега. Имају изражену потребу да задовоље власнике па су стога вољни да уче и лако се дресирају. Спадају међу најинтелигентније псе. Иако су створени да чувају стоку, могу се користити и као чувари домаћинства, који ће лајати само када је неопходно. Добро се слажу са другим животињама и са децом али их је неопходно социјализовати док су млади.


Спољашњи извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]