Велшки корги пемброк

С Википедије, слободне енциклопедије
Велшки корги пемброк
Welchcorgipembroke.JPG
Велшки корги пемброк
Уобичајени надимцикорги
ПореклоВелс, Велика Британија
Особине
Тежина Мужјак 10 — 14 kg
Женка 10 — 13 kg
Висина Мужјак 25 — 30 cm
Женка 25 — 30 cm
Длака равна
Боја црна, црвена, светла
жуто-смеђа, црна
жуто-смеђа
Животни век 12 — 15 година
Класификација / стандарди
ФЦИ Група 1, Секција 8 #39 стандард
АКЦ чувари стада стандард
АНКЦ група 5 (радни пси) стандард
ЦКЦ група 7 (чувари стада) стандард
КЦ (УК) пастирски пси стандард
НЗКЦ радни пси стандард
УКЦ чувари стада стандард
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Велшки корги пемброк (енгл. Pembroke Welsh Corgi) је раса паса пореклом из Велса. Према ФЦИ класификацији ова пасмина спада у прву ФЦИ групу, међу овчарске псе. Најмања је и уједно и најстарија пасмина у овој групи. Најстарији записи о овој пасмини датирају до 11. века.

Изглед[уреди | уреди извор]

Коргији имају дуго тело и кратке ноге те подигнуте уши. Велшки корги пемброк се рађа без репа, а уколико га има по рођењу онда се исти одстрањује. Кратке ноге омогућују коргијима да избегну евентуалне ударце говеда која чувају.

Величина[уреди | уреди извор]

Коргији достижу максималну висину са девет месеци и она се креће од 25 до 30 центиметара (од шапа до рамена); међутим, њихово тело се развија до друге године живота. Идеална тежина за коргије је од 10 до 14 килограма код мужјака тј. од 10 до 13 килограма код женки.

Нарав[уреди | уреди извор]

Велшки корги пемброк је веома нежан, воли да буде део породице и спреман је да уради све што власник тражи од њега. Има изражену потребу да задовољи власника па је стога вољан да учи те се да лако дресирати. Спада међу најинтелигентније псе. Иако је створен да чува стоку, може се користити и као чувар домаћинства који ће лајати само када је неопходно. Добро се слаже са другим животињама и са децом, али га је неопходно социјализовати док је још млад.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]