Википедија:Гласање/Предлог/Измена правила избора за сјајни чланак/п1

С Википедије, слободне енциклопедије
  1. Приједлог подразумјева да се укида верификација као систем који је претходио гласању за избор сјајног.
  2. Приједлог подразумјева да се уводи нови систем јавне расправе (вредновање кандидата), која претходи гласању и која се одвија на страници за разгогвор о чланку.
  3. Приједлог се не бави критеријумима, односно условима, које кандидат треба да испуни. Исте је, по мом мишљењу, немогуће прецизно дефинисати, а да не буду подложни стотинама различитих интерпретација. Стога, на критеријуме треба гледати као смјернице, упутства, а не као стриктна правила. Мислим да је свима јасно да чланак који је лоше написан, у смислу да има пуно граматичких и других језичких грешака, нема никакве, или нема довољно литературе и референци, није добар кандидат и да свако ко предложи такав чланак, трачи своје и вријеме других сарадника. Такође, могли би размислити о увођењу посебног пројекта, гдје би аутори чланака могли да затраже помоћ других сарадника, било да се ради о граматичкој и правописној ревизији, неким стручним појашњењима и томе слично. Слично или исто као en:Wikipedia:Peer review. Приједлог за ово је дао Џорџ у претходној дискусији. (Видјети архиву).
  4. Овим системом се претпоставља да се све замјерке, примједбе, приједлози за побољшање и слично, износе у периоду јавне расрпаве, који претходи гласању. Коринсици који нису имали времена да учествују у периоду јавне расправе, могу дати образложења својих гласова на самом гласању. На гласању се дефинитвно одлучује о избору, гласовима за и против.
  5. Иста процедура се предлаже и за добре чланке, са одговарајућим измјенама у правилима, као што је страница на којој се гласа и имена сјајни у добар. --Славен Косановић {разговор} 15:36, 7. јануар 2010. (CET)[одговори]

Избор за сјајни чланак[уреди | уреди извор]

  1. Чланак се пријављује за кандидата за избор сјајни на страници Википедија:Сјајни текстови/Гласање. Ставља му се шаблон (треба направити) у ком се оглашава да отпочиње седмодневна јавна расправа, односно вредновање кандидата за избор за сјајни чланак.
  2. Чланак за кандидата може пријавити сваки корисник који има најмање 300 измјена на пројекту.
    1. Уколико предлог гласања не задовољава све потребне услове прописане важећом политиком (уредно лиценциране и описане слике), оставља се 24 сата времена да се ови проблеми реше. Уколико до тада ово не буде урађено, предлог се архивира до даљњег. Даљи предлози истог чланка пре решавања ових проблема бивају архивирани по виђењу. Постојање слика у чланку, није услов за предлагање кандидата, пошто де подразумјева да има енциклопедијских тема у којима се слике не употребљавају.
    2. Уколико је предложени чланак био скоро поприште рата измена, према важећој политици он не може да буде предложен. Овакви предлози се архивирају по виђењу.
  3. Отвара се период вредновања чланка кандидата у трајању од 7 дана, гдје сви заинтересовани корисници коментаришу кандидатуру на самом разговору о чланку. У овом периоду, постављају се питања, дају примједбе, али и приједлози за побољшања.
    1. Питања треба да буду конкретна и везана за предмет чланка.
    2. Примједбе треба да буду што је више могуће објективне, без било каквих дисквалификација на рачун корисника који су радили или раде на чланку.
    3. Приједлози за побољшање чланка, такође треба да буду конкретни и у циљу да чланак постане што квалитетнији.
  4. Уколико у седмодневној расправи није учествовао нико осим аутора или аутора чланка, кандидатура се архивира. У овом случају, могуће је поново предложити кандидатуру и отворити јавну расправу, након седам дана од момента аривирања.
  5. Након претходног седмодневног периода, чланак иде на гласање, које такође траје 7 дана. Корисници могу гласати за и против, оставити своје коментаре у одјељку за коментаре, или образложења гласа против, уколико су тако гласали. Корисници такође могу мијењати свој глас током гласања, уколико сматрају да за то постоји оправдање.
  6. Седам дана након отварања, гласање се затвара, а сматра успјелим уколико је гласало најмање осам корисника. Чланак постаје сјајан уколико је за, гласало барем 70% учесника гласања.
  7. Ако чланак није изабран, може бити поново предложен за кандидата, након 15 дана од завршетка гласања. Чланак може бити предложен и раније, ако је гласање било неуспjешно, односно није гласао довољан број корисника да би се могло сматрати успјешним.

Укидање статуса сјајног чланка[уреди | уреди извор]

  1. Чланак може бити предложен као кандидат за укидање статуса сјајног, уколико се најмање три корисника сложе да више не испуњава услове да га одржи.
  2. Приједлог за укидање статуса се поставља на страници Википедија:Сјајни текстови/Гласање, уз што прецизније образложење.
  3. Отвара се расправа у трајању од 7 дана у којој сви заинтересовани корисници коментаришу кандидатуру за укидање статуса сјајног, на самом разговору о чланку. У овом периоду, дају се приједлози за побољшање чланка, а сви заинтересовани корисници раде на његовом побољшању, узимајући у обзир образложење за укидање статуса.
    1. Евентуални приједлози за побољшање чланка, треба да буду конкретни и у циљу да се уклоне уочени недостаци, како би чланак очувао статус сјајног.
  4. Након претходне седмодневне расправе и евентуалног рада на уклањању недостатака, отпочиње гласање, које такође траје 7 дана. Корисници могу гласати против и за, оставити своје коментаре у одјељку за коментаре, или образложења гласа за скидање статуса, уколико су тако гласали.
  5. Седам дана након отварања гласања, гласање се затвара и сматра успјелим уколико је на гласању гласало најмање осам корисника. Чланак губи статус сјајан уколико је за скидање статуса гласало барем 50% учесника гласања.
  6. Ако је чланак изгубио статус, може бити поново предложен као кандидат након 15 дана од момента губљења статуса, при чему пролази кроз процедуру као и сви остали кандидати за сјајан чланак.