Пређи на садржај

Википедија:Нивои корисничког приступа

С Википедије, слободне енциклопедије

На Википедији постоји више корисничких група, које имају различите нивое приступа.

Корисник који је блокиран не може да уређује странице, без обзира којој групи припадао.

Нерегистровани корисници[уреди | уреди извор]

Корисници који нису пријављени називају се „нерегистровани корисници” или „IP корисници”. Ови корисници могу уређивати странице које нису заштићене или полузаштићене; њихове измене ће се појавити у историји странице заједно са IP адресом са које су измену направили.

Нови корисници[уреди | уреди извор]

Нови корисници су регистровани налози који су стари мање од 4 дана. Поред ограничења која имају анонимни корисници, нови корисници могу да користе корисничка подешавања и шаљу е-пошту другим корисницима.

Аутоматски потврђени и потврђени корисници[уреди | уреди извор]

Овде спадају корисници чији је налог стар више од 4 дана и направио више од 10 измена. Поред горе дефинисаних могућности, ови корисници могу да шаљу слике, могу да премештају странице и уређују полузаштићене странице.

Доприноси корисника који имају „бот“ корисничку групу не приказују се у скорашњим изменама или списковима надгледања оним корисницима који нису одабрали да прате такве измене.

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „враћачи“ могу да враћају измене кликом на само један линк.

Патролери[уреди | уреди извор]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „патролери“ могу да означавају измене патролираним.

Аутопатролирани[уреди | уреди извор]

Припадници ове групе су ’аутопатролиран’, корисничко право које има за циљ да се смањи оптерећење страница за патролирање и доводи до тога да странице измјењене од стране аутоматски патролираних корисника буду аутоматски означен као патролиране. Ово право додјељују администратори. Прије јуна 2010, ово право је било познато као ’аутоматски прегледан’.

Трансвики увозници[уреди | уреди извор]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „трансвики увозницима“ је омогућено да увозе странице са других вики пројеката.

Увозници[уреди | уреди извор]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „увозницима“ је омогућено да увозе странице слањем XML фајла.

Администратори[уреди | уреди извор]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „администратори“ могу да блокирају и деблокирају кориснике, бришу и враћају странице, закључавају и откључавају странице, уређују заштићене стране, мењају поруке интерфејса (сучеља), гледају обрисане стране и имају приступ одређеним посебним страницама.

Бирократе[уреди | уреди извор]

Бирократе“ могу да дају и одузимају одређена овлашћења корисницима. Наиме, бирократе могу да постављају остале кориснике за администраторе и бирократе, али не могу да уклањају та права. Међутим, могу да постављају, а и да одузимају права „ботова“, „враћача“, „патролера“ и „аутоматски патролираних“. Такође могу и да преименују кориснике.

Брисачи ревизија[уреди | уреди извор]

Брисачи ревизија“ могу да заувек сакрију поједине ревизије страница од свих корисника, укључујући и администраторе, као и да гледају историју претходних брисања ревизија.

Проверавачи[уреди | уреди извор]

Проверавач“ могу да виде ИП адресе које користи одређени кориснички налог, затим све корисничке налоге којима се приступа са одређене ИП адресе, као и да виде историју претходних провера.

Изборна комисија[уреди | уреди извор]

Корисници који се налазе у „изборној комисији“ (енгл. boardvote) могу да приступају посебном интерфејсу (сучељу) приликом избора за Викимедијин одбор старатеља.

Стјуарди[уреди | уреди извор]

Стјуарди“ могу да дају и одузимају корисничка права било ком кориснику на било ком викију у оквиру Викимедија Задужбине. Такви корисници постоје само на мети. То раде, генерално, само на пројектима где не постоји корисник који би то могао да уради. Ово укључује давање администраторских права на викијима који немају бирократе, као и уклањање администраторских и бирократских права. Историја таквих акција може да се нађе на meta:Special:Log/rights.

Програмери[уреди | уреди извор]

Програмер“ је застарела корисничка група која се све мање користи. Некада се користила за означавање корисника који учествују у развоју Медијавики софтвера, на којем раде Викимедијини пројекти.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]