Помоћ:Надгледање страница

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Помоћ:Списак надгледања)

Свако ко има налог може да изабере да буде обавештен када се одређена страна промени, помоћу опције „надгледај“ и „списак надгледања“. Медијавики по својој природи не дозвољава корисницима да буду „власници“ чланака; међутим, списак надгледања, скупа са могућношћу враћања измена, омогућава заинтересованим корисницима да буду у току са изменама на одређеним страницама без нежељених последица које може имати давање апсолутне контроле над страницом.

Управљање списком страница које се надгледају[уреди | уреди извор]

Када је корисник пријављен, на маргини сваке не-динамички-генерисане стране налази се веза „надгледај“ или „не надгледај“. Пратећи ту везу, додајете тренутно приказану страну и одговарајућу страну за разговор (или, ако је у питању страна за разговор, ту страну и одговарајућу не-за-разговор страну) списку страна које „надгледате“, односно, скидате их са тог списка (у случају да су оне већ надгледане, па је тако веза гласила „не надгледај“). Сва додавања и скидања са списка надгледаних страна се примењују на парове стране и одговарајуће стране за разговор: не можете надгледати једну од њих и не надгледати другу. Изнад стране се приказује текст из Медијавики:Addedwatchtext, односно Медијавики:Removedwatchtext, и веза „надгледај“ се мења у „не надгледај“ или обрнуто. Зависно од прегледача, ово ће бити извршено без поновног учитавања целе стране, коришћењем Ејџекса кроз http://meta.wikimedia.org/skins-1.5/common/ajaxwatch.js.

Када чувате измене на страни коју уређујете, нови статус надгледања (надгледај или не надгледај) се одређује зависно од тога да ли је означена кућица „Надгледај овај чланак“.

Ако је изабрано корисничко подешавање „Додај странице које мењам у мој списак надгледања“, кућица на страни за уређивање ће аутоматски бити означена, тако да ће, осим ако се ознака уклони пре снимања измене, страна бити надгледана након снимања измене. Друге опције су „Додај странице које правим у мој списак надгледања“ (ако је претходно означено, онда нема потребе означавати и ово, јер се прављење стране такође рачуна као измена), „Додај странице које премештам у мој списак надгледања“ и „Додај странице које бришем у списак надгледања“.

УРЛ веза http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Watchlist&action=edit, доступна и као веза „Погледај и измени списак надгледања“ на врху списка надгледања, даје списак надгледаних страна са везама на те стране (укључујући и стране за разговор). Ово омогућава масовно скидање страна са списка надгледања означавањем кућица испред њих.

УРЛ веза http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Watchlist&action=raw, доступна и као веза „Измени сиров списак надгледања“ на врху списка надгледања, даје једноставан списак надгледаних страна (без навођења аутоматски такође надгледаних страна за разговор), са по једним насловом у сваком реду, поређан по називу именског простора, и унутар сваког именског простора по абецедном редоследу. Списак је приказан у пољу за унос, што омогућава умножавање списка у спољашњи уређивач текста, или његово замењивање списком направљеним негде другде. Двоструки уноси се аутоматски уклањају.

Након бирања везе „испразни списак надгледања“, појављује се порука из Медијавики:Watchlistedit-clear-submit, тражећи потврду овог избора.

Ефекти надгледања стране[уреди | уреди извор]

Списак надгледања[уреди | уреди извор]

Када је корисник пријављен, свака страна има везу ка корисниковом списку надгледања, који је такође доступан путем везе Посебно:Watchlist. Списак функционише отприлике као посебно скројене скорашње измене само за стране које надгледате. Ова веза даје списак свих скорије промењених надгледаних страна, поређаних уназад према времену последње измене стране, до одређеног времена уназад. Уноси на овом списку су из табеле скорашњих измена и стога су у сваком случају ограничени на измене које нису старије од вредности Медијавики променљиве $wgRCMaxAge.

Сваки ред приказује појединости последње измене (у случају побољшаног списка надгледања више измена): датум, да ли је измена мала или већа, време, везу ка страни разлике између текуће ревизије (коју ова измена представља) и њој претходеће, везу ка историји стране, корисничко име или ИП адресу уредника, раст или смањење у броју бајтова викитекста, и опис измене. Име стране се приказује масним словима ако је страна измењена од када ју је корисник у питању последњи пут прегледао (док је био пријављен). Симбол м означава малу измену, симбол б означава измену коју је начинио бот. Симбол Н означава стварање нове стране.

Са подешавањем „Прошири списак надгледања тако да приказује све применљиве измене“, списак надгледања не приказује само последњу већ све скорашње измене. Ако је изабрано и подешавање побољшане скорашње измене, скорашње измене надгледане стране су груписане по дану, док се иначе све измене на списку приказују строго хронолошким редоследом. Без подешавања „Прошири списак надгледања тако да приказује све применљиве измене“, приказује се за сваку скорије мењану надгледану страну само последња измена сваког дана; у овом случају подешавање списка скорашњих измена нема утицаја на списак надгледања. Приметите како, у овом случају, уколико је последња измена била мала, на списку нема ничега што указује да ли је скорије на страни било и већих измена. Пошто је корисник обично заинтересован за све измене од оне коју је последњу проверио, у овом случају треба проверити и историју стране.

За сваку од три под-врсте измена: мале измене, ботовске измене и ваше измене, може се изабрати у подешавањима да ли требају бити приказивани у списку надгледања.

Премештање надгледане стране се не појављује у списку надгледања; након премештања, биће надгледано и старо и ново име.

Списак надгледања је само једна од функција у вези са надгледањем страна. Одређивање тога које стране ће бити надгледане је корисно чак и ако никада не користите списак надгледања.

Додатна подешавања списка надгледања:

  • Број дана који треба да се види на списку надгледања
  • Број измена који треба да се види на проширеном списку надгледања
  • Сакриј моје измене са списка надгледања
  • Сакриј измене ботова са списка надгледања
  • Сакриј мале измене на списку надгледања

Скорашње измене, сродне промене, историја стране[уреди | уреди извор]

Надгледане стране се приказују масним словима у скорашњим изменама, побољшаним скорашњим изменама и сродним променама.

Ако се историја надгледане стране гледа непосредно, без претходног прегледања стране, измена на врху (најскорија измена) може бити означена назнаком „ажурирано од моје последње посете“ (односно поруком у Медијавики:Updatedmarker); ово ће бити случај ако је неко други направио ту измену и ви нисте учитавали страну (а да сте притом били пријављени) од кад је она направљена.

Обавештавање електронском поштом[уреди | уреди извор]

Од Медијавикија 1.5 надаље, ако је променљива $wgEnotifWatchlist подешена на „тачно“ (што није случај на Википедији), и зависно од подешавања, можете добијати поруку електронске поште када неко други уреди надгледану страну. Ово се неће понављати док не прегледате страну. Обратите пажњу да морате бити пријављени када гледате страну, иначе нећете бити обавештавани о каснијим изменама. Овај систем за обавештавање се може подесити тако да игнорише мале измене. Види Обавештавање електронском поштом на Медијавикију.

Може бити превише да добијате посебну поруку електронске поште за сваку уређивану надгледану страну у смислу осталих алатки за надгледање. Предлажу се и развијају нове могућности у овом смислу: могућност да се електронска пошта шаље, са задршком, са списком уређиваних страна, и/или могућност да се назначи подскуп надгледаних страна на које би се примењивало обавештавање електронском поштом.

За ово друго, као заобилазно решење, може вам се учинити као добра идеја да се пријавите под другим корисничким именом само да би навели другачији (обично краћи) списак надгледања за обавештавање електронском поштом. Међутим, након прегледања стране под једним корисничким именом, морали бисте да очистите заставицу за обавештавање за ту страну и за друго корисничко име.

Шта не можете надгледати[уреди | уреди извор]

Обратите пажњу да надгледање страна примећује само измене у викитексту, а не све промене у приказу стране; види Помоћ:Историја стране#Повезивање на одређену верзију стране. Осим овога, могу се надгледати и коришћени шаблони, шаблони које користе ови шаблони, итд. Ово такође ограничава ефекат надгледања стране слике или стране категорије. Помало чудно, није могуће надгледати слику. Такође, није могуће надгледати категорију у смислу добијања обавештења када се стране укључују или искључују из категорије. Исто важи и за промене слике. Надгледање категорије или слике значи напросто надгледање дела отвореног за уређивање. Помоћу „сродних промена“ се могу открити укључивања у категорије; за искључивања, морају се надгледати све стране у категорији (види и: Помоћ:Категорија#Откривање укључивања у категорију.

Брисање страна[уреди | уреди извор]

Чудно је али је тако: брисање надгледане стране се не приказује на списку надгледања!

Међутим, УРЛ веза http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Watchlist&magic=yes приказује све надгледане стране (без страна за разговор), укључујући и обрисане. Пошто су стране на списку дате у облику веза, обрисане стране се лако уочавају, посебно ако обично не надгледате непостојеће стране осим страна за разговор.

Међутим, стране за разговор се не приказују засебно, тако да се на овај начин не може открити брисање стране за разговор. Посебно рањиве су стране за разговор о шаблонима: овде би могао бити постављен садржај довољно вредан за не-за-разговор страну, уместо стављања унутар <noinclude> ознака на самој страни шаблона.

Надгледање непостојеће стране[уреди | уреди извор]

Можете надгледати и непостојећу страну. У том случају, видећете страну на вашем списку надгледања када је неко направи. На пример, ако надгледате страну без стране за разговор, ви аутоматски надгледате и ту непостојећу страну за разговор. Међутим, можете надгледати страну чак и ако не постоји ни страна са садржајем ни страна за разговор. Ако за страну постоји (покварена) веза, пратите ту везу и изаберите „надгледај“. (Зависно од коже коју користите, можда ћете морати да притиснете „поништи“ пре но што дођете до везе „надгледај“). До непостојеће стране можете доћи и преко УРЛ адресе.

Сродне промене[уреди | уреди извор]

Сродне промене се могу користити да се подеси алат налик на списак надгледања, како је објашњено ниже.

Стране са везама (могућно направљене посебно у ову сврху, нпр. као подстране своје корисничке сране) се могу користити са Сродним променама као скуп засебних „спискова надгледања“. Међутим, приметите да за разлику од „Мог списка надгледања“, Сродне промене не укључују аутоматски и стране за разговор; да би стране за разговор такође биле надгледане, страна на коју се примењују Сродне промене би такође морала да садржи везе ка њима. Ако се везе ка странама за разговор уносе само у ову сврху, може се као ознака (уцевљене) везе користити размак, што чини везу невидљивом и неефективном, осим за Сродне промене. Такође, приликом коришћења Сродних промена не постоји згодна веза „надгледај“ којом се текућа страна додаје списку „надгледаних страна“.

Обратите пажњу да Сродне промене не откривају измене на самој страни и њеној страни за разговор. Можете укључити везу са стране на саму себе и на страну за разговор, или поставити страну у други „посебан списак за надгледање“ или уобичајени списак за надгледање.

Оваква стране могу користити шаблоне како би укључивале друге стране. Међутим, види Загађивање категорија.

Надгледање страна у категорији применом Сродних промена на категорију има велики недостатак: не открива се искључивање стране из категорије.

Предност коришћења Сродних промена као алтернативе списку надгледаних страна јесте да су на располагању историје измена страна, док систем не прати стране које су надгледане. Међутим, сиров списак надгледања (http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Watchlist&action=raw) омогућава складиштење списка, локално или на корисничкој подстраници на викију.

Ако водите рачуна о приватности, предност списка надгледања (ако се списак не складишти на вики страни) јесте да не открива јавно заинтересованост корисника за страну, ако је овај не уређује. Види и доле.

Као алтернатива или додатак коришћењу списка надгледања, може се одредити и кориснички стил за везе ка одабраним странама, стављајући у свој ЦСС списак редова попут:

a[title ="иместране"] {color:  white; background: red; font-size: 150% } 

Ово функционише у Опери, али не и у Интернет експлореру.

На Скорашњим изменама и Побољшаним скорашњим изменама ово ради попут наглашавања масним словима поменутог горе, али је свестраније, јер омогућава нпр. јаче наглашавање страна за које је корисник веома заинтересован, или различите стилове за различите категорије страна за које је корисник заинтересован. Даље, ово ради и на прилозима корисника, као и на обичним странама (такође за уцевљене везе, али не и за посредне везе преко преусмерења). Такође је применљиво, мање корисно, за везе за уређивање одељака унутар саме стране.

Да бисте истакли везе на дату страну са других мрежних места, укључујући међујезичке везе, уместо горње користите следећу синтаксу:

a[href ="пуни УРЛ"] { .. }

Обратите пажњу да је потребан цео УРЛ, чак и да би биле истакнуте везе са истог пројекта, иако ХТМЛ код користи релативну УРЛ синтаксу /wiki/Име_странице.

Приватност спискова надгледања[уреди | уреди извор]

Обични корисници или администратори не могу да виде шта је на вашем списку надгледања, или ко надгледа неку дату страну. Девелопери који имају приступ серверима на којима се налази Википедијина база могу да пронађу податке ове врсте. [download.wikimedia.org Јавно расположиви дампови базе података] не укључују податке ове врсте.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија