Пређи на садржај

Википедија:Поједностављена правила

С Википедије, слободне енциклопедије

Википедија је непрекидан, бескрајан процес - оно што напишете могло би остати сачувано вековима. Чак се и избрисан садржај чува, тако да све што овде урадите остаје доступан део Википедије, на располагању за осврт у будућности. Али, немојте бити нервозни! Док уређујете, имајте на уму следеће ствари и ускоро ћете давати приметан допринос пројекту.

Примарни задатак Википедије је да направи висококвалитетну енциклопедију, и већина страна су енциклопедијски чланци. Међутим, имајући у виду да не постоји никаква званична структура која регулише квалитет чланака, Википедијанска заједница је створила сопствена правила, процедуре и вредности, које се и даље непрестано развијају. Неке од ових вредности су неформалног карактера и научићете их посматрањем, питањем, или тако што ће вам неко од сарадника указати на њих. Неке су, пак, формалног карактера (и називи страна на којима су оне дате почињу са „Википедија:“, као нпр. ова). Иако постоје правила и процедура за све од веома озбиљних ствари, до оних забавних, неколицина њих су изразито важне. Тих неколико углавном представљају здрав разум по питању начина рада и циља Википедије, али се у њима уједно огледа и искуство стотина уређивача који константно уче и усавршавају корените вредности које нам помажу да избегнемо или разрешимо сукобе везане за садржај, и воде нас у нашем константном напору на унапређењу чланака.

Уколико се држите оваквог понашања, вероватно ћете бити дочекани са љубазношћу и поштовањем. Како стичете искуство, можда ћете научити додатне стилске смернице, згодне начине за прављење неких ствари исл, али немојте да се превише бринете ако у почетку не разумете. Неко ће почистити за вама и, како време одмиче, усвојићете финесе о томе како да будете изврстан енциклопедиста.

Не постоји строга група правила; уместо тога, на располагању је низ смерница којих се можете држати. Могуће је да ћете видети људе како раде ствари које се једноставно косе са овим смерницама, али које су можда опет у складу са стварном Википедијином политиком. И у оваквим ситуацијама, применљива је смерница „Будите срдачни“. У многим случајевима, добро информисаним и добронамерним уредницима који раде на чланку једноставно је потребно неко време да међу собом разраде најбољи начин за унапређење неког чланка.

Смернице за писање висококвалитетног чланка[уреди | уреди извор]

Ово су наша суштинска правила око којих нема преговарања. Молимо вас да запамтите да је Википедија пројекат који се заснива на сарадњи. Многи чланци још увек нису у складу са овим правилима, али то је зато што су сви чланци — радови у току. Сарадник може да направи несавршену измену знајући да ће неко други на њу наићи и исправити је; и обрнуто, уколико наиђете на чланке који крше једно или више од ових правила немојте се узнемиравати: цените рад претходних уређивача и урадите шта можете на поправљању било којих грешака или слабости. Сваки уредник има своје јаче и слабије стране. Док год сви тежимо ка идеалима ова три правила, заједничким радом можемо их постићи.

 1. Неутрална тачка гледишта. Пишите са неутралне тачке гледишта. Ово је фундаменталан принцип који нам омогућава да направимо коректан приказ света око нас. Чак иако је материјал проверљив, важно је уобличити га у уравнотежену и репрезентативну форму тако да на поштен начин преноси погледе више значајних становишта на ту тему.
 2. Проверљивост. Чланци треба да садрже само материјал који је објављен у поузданим изворима. Уређивачи који додају нове податке у чланак би требало да наведу поуздан извор, јер у противном сваки следећи уређивач тај податак може уклонити. Обавеза обезбеђивања поузданог извора лежи на уређивачима који желе да додају ту информацију у чланак, а не на онима који желе њено уклањање.
 3. Без оригиналног истраживања. Чланци не могу да садрже претходно необјављене аргументе, концепте, податке, идеје, тврдње или теорије. Шта више, чланци не могу да садрже нове анализе или синтезе објављених аргумената, концепата, података, идеја или тврдњи, које су у служби ојачавања извесне позиције односно гледишта.

Википедијина правила понашања[уреди | уреди извор]

Како је Википедија пројекат заснован на сарадњи и отворен за све, квалитет чланака суштински лежи у способности уређивача да међусобно сарађују. Дељење горе наведених коренитих вредности пружа полазну тачку за сарадњу, али следећа правила понашања дају конкретне смернице за међусобну сарадњу. Уколико се уопштено држите ових смерница, и слушате друге када с вама разматрају појединости, не би требало да наиђете на било какве проблеме у проласку захтева за администратуру.

 1. Будите одважни! када унапређујете чланке. Само напред, то је вики!
  Охрабрујте и друге, и оне са којима не делите мишљење, да такође буду одважни!
 2. Будите учтиви према другима корисницима у сваком тренутку.
 3. Игноришите сва правила Уколико вас правила обесхрабрују од унапређења или одржавања квалитета Википедије, игноришите их.
 4. Када сте у недоумици, користите страну за разговор. Имамо све време света. Узајамно поштовање је водећи принцип у понашању на Википедији и, иако свако схвата да ће његов текст можда без милости бити мењан, лакше је прихватити измене ако су разлози за њих разумљиви. Уколико о променама прво продискутујете на страни за разговор, пре него што их направите, увидећете да је долазак до консензуса лакши и пријатнији.
 5. Пристојни описи измена и јасна, транспарентна објашњења су универзално цењена. Други уредници морају да схвате ваш процес, а и вама помаже да разумете какве сте измене направили после дужег одсуства са чланка. Молимо вас наведите шта сте променили и зашто. Уколико је објашњење предугачко, појасните на страни за разговор. Фундаменталан принцип Википедије је да свако може да уређује чланке, без регистровања, тако да постоји пуно измена које треба надгледати; коришћење описа измена ова знатно поједностављује.
 6. Претпоставите најбољу намеру; другим речима, покушајте да размотрите да је и особа са друге стране дискусије мислеће, рационално биће које покушава позитивно да допринесе Википедији. Чак иако сте убеђени да су зла чудовишта са друге планете која једу мачиће ;-), ипак се претварајте да раде са најбољом намером. У 90% случајева испоставиће се да су заиста радили са најбољом намером (а зар не бисте испали глупи да сте их оптужили да су зли...).
 7. Нарочито немојте враћати (ревертовати) добронамерне измене. Враћање је понекад исувише моћно, те одатле постоји правило о три враћања. Немојте попустити пред искушењем, осим уколико не враћате веома очигледан вандализам (типа: „лалалала, бла бла, %%"!"#$"!...“ или измена 6+5*2=16 у 6+5*2=17). Уколико нешто заиста не можете да издржите, ревертујте једном, уз опис измене као нпр. „(рв) Уопште се не слажем, објаснићу на страни за разговор“ и одмах дајте адекватно објашњење на страни за разговор.
 8. Будите срдачни. Будите либерални у оном што прихватате, будите конзервативни у оном што радите. Покушајте да будете што толерантнији према специфичностима других, али покушајте да ви сами будете што љубазнији, конкретнији и једноставнији.
 9. Потписивање. Потписујте се на странама за разговор (стављањем ~~~~ након сачувавања стране остављате потпис, датум и време постављања), али немојте потписивати стране у главном именском простору.
 10. Користите Прикажи претпреглед дугме; на овај начин можете да видите како ће изгледати измене без преоптерећивања историје стране.
 11. Фундаментални принципи. Постоји само пет стварних правила на Википедији: неутрална тачка гледишта, слободна лиценца, вики процес, слобода свакога да прави измене, и коначни ауторитет Џимба и одбора по питањима процеса. Уколико се суштински не слажете са њима, можда би требало да размотрите да ли је Википедија уопште право место за вас. Иако је, теоретски говорећи, на Вики све могуће изменити, заједница је до сада расла на овим принципима и изузетно мало је вероватно да ће од њих застранити у будућности. У њих је ушло пуно разматрања и до сада су нас служила; поштено покушајте да их прихватите пре него што предложите радикалне промене или напустите пројекат.
 12. Поштујте ауторска права. Википедија користи ГНУ лиценцу за слободну документацију. Све што доприносите мора бити у складу са том лиценцом.