Википедија:Пет стубова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сва Википедијина званична правила и смернице се темеље на пет стубова који одређују карактер Википедије:

BluePillar.svg Википедија је енциклопедија која укључује елементе општих енциклопедија, специјализованих енциклопедија и алманаха. Википедија није збирка података без критеријума. Она није колекција изворних докумената, нити тривијалности, нити речник, говорница, новина, услужни издавач, ни експеримент у анархији или демократији, нити веб директоријум. Она такође није место да убацујете своја мишљења, искуства или аргументе — сви уредници морају поштовати политику којом се не одобрава објављивање оригиналних (ауторских) истраживања (Википедија:Без оригиналног истраживања) и којом се тежи тачности.
 
GreenPillar.svg Википедија има неутралну тачку гледишта, што значи да тежимо чланцима који не заступају нити једну појединачну тачку гледишта. Ово понекад захтева излагање неколико становишта; тачно изношење сваког становишта; пружање контекста за свако становиште, како би читаоци разумели чије се становиште представља; као и непредстављање било чијег становишта као „истине“ или „тачног гледишта“. То подразумева навођење проверљивих, меродавних извора кад год је могуће, нарочито у контроверзним темама. Када настане сукоб око тога која је верзија неутралнија, огласите примирје и означите да је чланку оспорена неутралност; детаље расправите на страни за разговор и пратите поступак за решавање сукоба.
 
YellowPillar.svg Википедија је слободан садржај који свако може да уређује. Сав текст је доступан под лиценцом Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported (CC-BY-SA 3.0) и ГНУ-овом лиценцом за слободну документацију (GFDL) и може се дистрибуирати или повезивати у складу са њом. Знајте да чланке може свако да мења, и да ниједан појединац не контролише било који одређени чланак; стога, све што допринесете може бити немилосрдно уређивано и даље дистрибуирано по вољи заједнице. Немојте чинити кршење ауторских права или дела лиценцираних на начин који није сагласан са CC-BY-SA 3.0 лиценцом.
 
OrangePillar.svg Википедија има правила понашања: Поштујте друге Википедијанце чак и када се не слажете са њима. Будите уљудни. Избегавајте личне нападе и претерана уопштавања. Останите хладне главе кад се уређивање усија; избегавајте безвезне уређивачке ратове; сетите се да Википедија на српском језику има 613.203 чланак(а) на којима можете радити или о њима расправљати. Делајте у најбољој намери тако што никада нећете нарушити Википедију да би доказали нешто и претпоставите најбољу намеру код других. Будите отворени, немојте бити искључиви и пожелите свима добродошлицу.
 
RedPillar.svg Википедија нема чврста правила осим пет општих принципа разјашњених овде. Будите одважни при уређивању, премештању и мењању чланака, зато што је радост уређивања у томе да, мада му треба тежити, савршенство није неопходно. И немојте да бринете да ћете нешто забрљати. Чувају се све раније верзије чланака, тако да не постоји начин да ненамерно оштетите Википедију или да неповратно уништите садржај. Али запамтите једно — шта год да напишете на Википедији, можда ће бити сачувано заувек.

Види још[уреди]