Википедија:Међувики везе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Како се поставља интервики линк[уреди]

На пример ваша страница се зове Иво Андрић и ви хоћете у њој да поставите интервики линкове до свих осталих Википедија на којима постоји одговарајући чланак о Иви Андрићу. Најједноставније је да пођете од енглеске Википедије која има највише текстова. На тој Википедији одговарајући чланак се зове Ivo Andrić и ви онда унутар ваше стране на српском пишете (обично на дну стране) [[en:Ivo Andrić]]. Резултат овога је да ће се на вашој страни, када је снимите, указати реч English која ће бити линк до чланка Ivo Andric на енглеској Википедији.

Исто тако вршите повезивање и за све остале језике и Википедије, једино што не морате баш на свакој трагати да ли постоји текст на задату тему (у овом примеру Иво Андрић) него можете видети на енглеској Википедији према којим језицима постоје везе и онда тај део прекопирати у ваш чланак на српској Википедији. Касније, када се мало увежбате, обично ћете одмах прекопирати овај део са линковима са енглеске Википедије, али онда не заборавите да додате и линк ка енглеској википедији, који у њој самој не постоји.

Када у ваш чланак убаците све линкове ка другим језицима, пожељно би било да одрадите повезивање и у другом смеру. Дакле, потребно је да информацију о постојању вашег чланка проследите енглеској Википедији. Код који ви треба да додате на енглеску Википедију је облика [[sr:Иво Андрић]]. Можете да додате везу ка чланку на српском и на чланке на осталим језицима, али ово одузима јако пуно времена, а ако ви то не урадите ручно, врло брзо ће проћи неки интервики бот, који ће то урадити аутоматски уместо вас.

Важност постављања интервики линкова[уреди]

Постављањем интервики линкова ваш текст се повезује са Википедијама на осталим језицима. Овако се постиже боља комуникација између различитих језика Википедије, повећава се посећеност вашег текста и могућност да информације буду доступне већем броју људи. Такође, повећава се индекс цитираности у претраживачима, што омогућава да текст буде доступан већем броју људи који иначе не посећују редовно Википедију. Овим се постиже циљ информације, сваке информације, а то је да допре до што већег броја људи. Осим тога, ако додате интервики линкове за чланак који сте управо написали, неко ко пожели да напише исти чланак, али под неким алтернативним називом (због овога је јако важно правити преусмерења са свих смислених наслова), ће лакше уочити да тај чланак већ постоји, и уштедећете му узалудни труд писања новог чланка о већ обрађеној теми.

Зашто је за пример узета енглеска Википедија[уреди]

Енглеска википедија је овде наведена као пример зато што на њој постоји највише чланака и постоји највећа вероватноћа да ту постоји чланак на исту тему као и ваш са српске Википедије. Наравно, ви можете поћи и од било које друге Википедије за коју процените да би могла имати чланак на исту тему, нарочито ако су у питању локалне одлике неког језика или народа.

Комплетна листа вики линкова[уреди]

Ово је комплетна листа Вики линкова са алфабетним поређењем.

aa:, ab:, af:, am:, ang:, ar:, an:, roa-rup:, as:, ast:, av:, ay:, az:, bg:, ba:, be:, bn:, bh:, bi:, bo:, bs:, br:, ca:, cv:, ch:, chr:, ny:, sn:, cho:, co:, cs:, cy:, da:, de:, dv:, dz:, et:, el:, als:, en:, es:, eo:, eu:, ee:, fa:, fo:, fj:, fr:, fy:, ga:, gv:, gd:, gl:, got:, gn:, gu:, ko:, ht:, ha:, haw:, hy:, hi:, hr:, io:, ik:, id:, ia:, ie:, iu:, xh:, zu:, is:, it:, he:, jv:, kl:, kn:, ka:, kk:, csb:, ks:, kw:, km:, ky:, rn:, sw:, ku:, lo:, la:, lv:, lt:, lb:, li:, ln:, jbo:, hu:, mk:, mg:, ml:, mt:, mi:, mr:, ms:, zh-min-nan:, mn:, mo:, mus:, my:, nah:, na:, nv:, cr:, ng:, nl:, ne:, nds:, ja:, no:, nb:, nn:, oc:, or:, om:, ug:, pi:, ps:, nds:, pl:, pt:, pa:, ro:, rm:, qu:, ru:, se:, sm:, sa:, sg:, sc:, st:, tn:, sq:, scn:, si:, simple:, sd:, ss:, sk:, sl:, sr:, su:, fi:, sv:, tl:, tg:, ta:, tt:, te:, th:, ti:, tlh:, vi:, tokipona:, tpi:, to:, tk:, tum:, tr:, tw:, uk:, ur:, ug:, uz:, ve:, vo:, wa:, wo:, ts:, yi:, yo:, za:, zh:, zh-cn:, zh-tw:

Шаблон:Без међувики веза[уреди]

  • {{Без међувики веза}}

Додаје на странице на којима нису присутне међувики везе ка страницама на другим језицима и пројектима. У случају да међувики везе не постоје, односно да не постоје странице на другим пројектима, шаблон се изоставља.