Пређи на садржај

Википедија:Семинарски радови/Правила

С Википедије, слободне енциклопедије
Увод Правила Списак уноса Контакт
Помоћ у уређивању Студентски трг

Ова правила служе да би се олакшао посао како студентима, тако и Википедијанцима приликом акција уношења семинарских радова на Википедију и како би се избегле недоумице и неспоразуми до којих је долазило у ранијим уносима.

Молимо вас да их се придржавате, јер ће на тај начин студенти лакше завршити своје семинарске радове, а Википедијанци ће тачно знати како да се понашају у оваквим акцијама.

Пре почетка уноса[уреди | уреди извор]

 • Асистент или професор који води акцију уноса семинарских радова треба да контактира Википедијине представнике задужене за семинарске радове (Контакти)
 • Прави се договор како ће унос бити изведен. Могуће је то урадити на два начина:
 • У главном именском простору
 • Уколико се семинарски радови уносе директно у ГИП, студенти немају никакве повластице. Њихови текстови се третирају као и сваки други чланак. Википедијанци имају право да интервенишу као и у сваком другом чланку у ГИП-у.
 • У чланке се убацују категорије и линкови ка истоименим чланцима на другим Википедијама.
 • Уколико се семинарски рад уноси као подстраница, онда се Википедијанци уздржавају од било каквог уређивања, и њихова интервенција треба да се ограничи на савете и ситније измене.
 • У чланке се не смеју уносити категорије главног именског простора нити се те странице смеју повезивати са другим Википедијама. Википедијанци имају право да уклоне категорије и линкове ка другим википедијама или да их сакрију, уколико их студент унесе у чланак.
 • Свакој групи се додељује посебан шаблон који студенти морају убацивати у чланке. Шаблон се поставља на почетак новог или допуњеног чланка, где стоје док се не заврши оцењивање чланка, чији ће датум јасно стајати у шаблону. Након завршеног оцењивања, шаблон се премешта на страницу за разговор тог чланка. Шаблон ће јасно наводити да се ради о семинарском раду са дотичног факултета, и страницу ће убацивати у посебно одређену категорију за ту групу студената. Ово је битно због евиденције и каснијег сређивања тих семинарских радова.

Обавезе студената и асистената[уреди | уреди извор]

 • Да обавесте о почетку и завршетку акције уноса семинарских радова, као и који факултет је у питању.
 • Уколико су студенти самоиницијативно покренули акцију, дужни су да ПРЕ ПОЧЕТКА АКЦИЈЕ доставе Википедији контакт асистента или професора који води израду семинарских радова.
 • Да поштују именски простор који је договорен за њихову групу.
 • Да ставе одређени шаблон Семинарски радови који им је био додељен на прелиминарним договорима (шаблон би се накнадно направио са информацијом о имену факултета, датумом завршетка уноса и категоријом која је групи додељена).
 • ПОСЕБНО БИТНО: Да не користе у свом раду фотографије које су под ауторским правима (фотографије које нађу на интернету или скенирају из својих уџбеника и сл.), него да користе фотографије са Викимедијине Оставе или сопствене фотографије са јасним пореклом и лиценцом.

Обавезе Википедијанаца[уреди | уреди извор]

 1. Уколико се ради о подстраницама странице Википедија:Семинарски радови — да не интервенишу у самом чланку ако то није неопходно, него да предлоге и сугестије остављају на страници за разговор у оквиру чланка. Имаће право да интервенишу у чланку само уколико неки од услова који су постављени пред студенте није испуњен, дакле, могу да убаце шаблон или да преместе чланак из ГИП-а као подстраницу за семинарске (уколико је тако договорено), уклоне категорије и линкове ка другим Википедијама уколико их је студент унео. Ако наиђу у ГИП-у на семинарски чија група треба да пише на подстраницама, да преместе чланак на одговарајуће име, и да ОБАВЕЗНО обавесте студента на његовој страници за разговор о томе и да му дају нови линк до његовог чланка, као и линк ка правилима писања семинарских радова.
 2. Уколико се ради о семинарским радовима који се убацују директно у ГИП — да слободно раде на чланцима као и са сваким другим чланком у ГИП-у. Ипак би било добро да не претерују у допуњавању текста, него да помогну више саветима него конкретним интервенцијама на самом тексту, док се не заврши оцењивање (чији ће датум бити јасно назначен у шаблону). Могу, међутим, убацивати шаблоне за одржавање (сређивање, без извора, чишћење, и сл.) чиме би такође указивали студенту на грешке које треба да исправи. Након тог датума слободни су да раде и на самом тексту.
 3. Направити упутства за сналажење која би стајала на истој страници на којој се налазе и правила: како се потписати, како комуницирати с другим корисницима, где се налази разговор странице текста који пишу, и да тамо могу поставити било које питање и затражити помоћ (такође је битно да знају где се налази стр. за разговор у случају да неко од Википедијанаца да неки коментар). Такође дати линкове ка Википедија:Семинарски радови/Студентски трг, страници на којој студенти могу постављати питања и тражити помоћ у вези са уређивањем.

Након оцењивања[уреди | уреди извор]

 1. Све привилегије семинарских радова престају над текстовима и они се третирају као сваки други текст на Википедији.
 2. Семинарски радови се прегледају и оно што има енциклопедијску тему и релативно је пристојно одрађено, премешта се у ГИП (уколико се ради о групи која је писала на подстраницама), где постаје само још један од Википедијиних чланака. Уколико је текст очигледно неупотребљив (јако лоше написан, неенциклопедијска тема, и сл.) брише се (уколико прегледа неко ко није админ, ставља налепницу {{ББ}}). Уколико онај ко прегледа чланак није сигуран, треба да га постави на гласање за ВП:ЧЗБ или ВП:БР у зависности од именског простора у ком се налази текст, обавезно наводећи да се ради о семинарском раду.