Википедија:Сређивање чланака/Увод

С Википедије, слободне енциклопедије

Сређивање чланака је пројекат у ком се корисници Википедије подстичу да унапреде чланке који поседују потенцијал, али им је потребна још нека врста прераде како би постали коректни, енциклопедијски чланци.

Рад се састоји из две фазе:
1. Корисници бирају чланке које ће сређивати. Требало би да чланци буду из следећих категорија: сређивање (0), прерађивање (0), чишћење (0), потребан превод (201), сређивање референци (7) и чланци почетника (11). Потпун списак чланака којима је некакво прерађивање потребно се налази на страни: Википедија:Одржавање.
Од помоћи може бити и линк: Шаблон:Послови.
Циљ је да се што више чланака из поменутих категорија преради у коректне чланке (да се „скине налепница“). Акција би требало да траје све док у тим категорима има чланака.
Уколико сте завршили сређивање чланка можете се уписати на списак намењен за то.

Наравно, не постоји ограничење, и не значи да смете средити само један чланак недељно, шта више, позивамо вас да средите што више чланака недељно и можете их све уписати у постојећу Евиденцију. Евиденција се архивира сваких месец дана.

Након успешно завршеног месечног фонда чланака (минимум 4) корисници се награђују споменицом као знак захвалности за учешће у пројекту. Додељује се и споменица за 10, 50, 100... сређених чланака.
Корисницима који су учествовали у пројекту бар једном, односно који су средили бар један чланак, или су средили више чланака, али не довољно да добију неку од претходних споменица, може се доделити споменица за чишћење.

2. Један чланак се бира сваке недеље и чланови га тимски сређују да би постао што бољи. На тај начин се сређује само један чланак, и циљ је да он по квалитету постане што ближи добрим/сјајним чланцима. Уколико сте учествовали у заједничком сређивању чланка можете се уписати на списак намењен за то.
Корисници који учествују у сређивању чланака добијају споменицу.

За сва питања, предлоге, грдње и сл. обратите се овде.