Википедија:Сјајни чланци

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајни чланци Добри чланци Изабрани спискови 1000 чланака 10.000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Гласање за спискове Чланци за брисање Изабране слике Сређивање чланака
Сјајни чланци

Сјајни чланци су они за које Википедијанци сматрају да представљају најбољи садржај на Википедији и које сваког дана поносно приказујемо на Главној страни. Пре него што се постави на овај списак, чланак мора проћи кроз гласање у којем уредници оцењују тачност, неутралност, уредност и стил. Тренутно, на Википедији на српском језику има 251 сјајних чланака, од укупно 634.666 чланака на Википедији, што значи да је отприлике сваки 2528. чланак сјајан. Чланци се такође могу уклањати са списка сјајних, процесом гласања сличним као за избор.

Бронзана звездица у горњем десном углу чланка обележава да је тај чланак сјајан.

Астрономија

Биографија

Биологија

Географија

Геологија

Друштвене науке

Историја

Књижевност, уметност и забава

Медицина

Митологија и религија

Спорт

Технологија и математика

Физика и хемија

Хералдика, вексилологија и фалеристика

Разно


Нови сјајни чланци

Бранко Пешић

Бранко Пешић, јануара 1985.

Бранко Пешић (Земун, 1. октобар 1922Земун, 4. фебруар 1986) био је учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник Социјалистичке Републике Србије и јунак социјалистичког рада. У периоду од 1964. до 1974. обављао је функцију председника Скупштине града Београда, а од 1982. до 1984. налазио се на месту председника Скупштине СР Србије.

Као ученик гимназије у Земуну, 1938. постао је члан Савеза комунистичке омладине, због чега је наредне године био искључен из гимназије. Након окупације, учествовао је у организовању акција и саботажа против окупатора у Земуну, а у лето 1942. отишао је у партизане. Деловао је најпре у Срему, а потом је прешао у Босну, где је учествовао у бици на Сутјесци. Августа 1943. био је рањен, приликом ослобођења Бијељине, а након тога је прешао на политички рад у Срем, где је остао до ослобођења.

Након рата, посветио се политичком раду, најпре у омладинским, а потом и партијским организацијама Земуна и Београда. Био је секретар Месног комитета КПС у Земуну (1951—1954) и председник Скупштине општине Земун (1955—1957), потом секретар Градског комитета СК Београда и Градског одбора ССРН Београда, секретар за робни промет у Извршном већу СР Србије и председник Скупштине града Београда (1965—1974). Након тога, био је потпредседник Скупштине СФРЈ (1974—1978), потпредседник Председништва СР Србије (1978—1982) и председник Скупштине СР Србије (1982—1984).

Биран је за члана Централног комитета СКС и СКЈ, као и републичког и савезног посланика. Био је активан у спортским организацијама, а посебно у Фудбалском савезу Југославије. Завршио је Вишу партијску школу „Ђуро Ђаковић”. Остао је упамћен као један од најпопуларнијих градоначелника Београда, у чије време је град знатно проширен и модернизован изградњом нових стамбених насеља, културних и спортских центара, капиталних објеката попут Мостарске петље, моста „Газела“, Теразијског тунела, Палате Београђанке и др, као и покретањем многих значајних културних манифестација од БИТЕФ-а до ФЕСТ-а и оснивањем градске радио станице Студио Б. У његовом мандату усвојен је тада веома амбициозан план спуштања Београда на реке, изградње Београдског железничког чвора и Београдског метроа. Његовој популарности допринео је и специфичан, готово комшијски однос са грађанима.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других одликовања. Орденом јунака социјалистичког рада одликован је 24. јануара 1986. године.

...даље...

Ема Стоун

Ема Стоун 2014. на промоцији филма Чудесни Спајдермен 2 у Сиднеју

Емили Џин Стоун (енгл. Emily Jean Stone; 6. новембар 1988) америчка је глумица. Добитница је бројних награда, укључујући Оскара и Златни глобус, а била је и најплаћенија глумица у 2017. години. Ема Стоун се појавила на Форбсовој листи 100 познатих личности 2013. и 2017. године, а такође се нашла и на Тајмовој листи као једна од 100 најутицајнијих људи на свету.

Широј јавности Стоунова је углавном позната по улози Гвен Стејси у филму Чудесни Спајдермен (енгл. The Amazing Spider-Man) из 2012. и наставку Чудесни Спајдермен 2 из 2014. Стоунова је потом играла главну улогу у комедији Вудија Алена из 2014. под називом Магија на месечини (енгл. Magic in the Moonlight), а појавила се и у филму Човек птица (енгл. Birdman) Алехандра Гонзалеза Ињаритуа. Филм је наишао на позитивне реакције критичара, а Стоунова је за своју улогу номинована за бројне награде за најбољу глумицу у споредној улози, међу којима су Оскар, БАФТА, Златни глобус и Награда Удружења глумаца.

Године 2016. тумачила је главну улогу у мјузиклу Ла ла ленд (енгл. La La Land) у режији Дејмијена Шазела, који важи за најуспешнији филмски пројекат током њене досадашње каријере јер је за своју изведбу освојила низ престижних признања, укључујући Оскара, Златни глобус, Награду Удружења филмских глумаца и награду БАФТА. Наредне године је поново била номинована за Златни глобус за улогу у филму Рат полова у коме је играла тениску звезду Били Џин Кинг. Након тога, тумачила је Абигејл Мешам у историјској комедији и драми Миљеница (енгл. The Favourite, 2018), а за ту улогу номинована је за још једног Оскара за најбољу споредну глумицу. Исте године, глумила је и у Нетфликсовој минисерији Манијак (енгл. Maniac), а годину дана након тога у наставку Зомбиленда под називом Повратак у Зомбиленд (енгл. Zombieland: Double Tap).

...даље...