Википедија:Уживо/недеља, 10. април 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије

Видели се Корисник:Милош, Корисник:Обрадовић Горан, Корисник:Bonzo, Корисник:domatrios и Корисник:Djordjes (који и пише извештај за овај датум). Нашли смо се код Вуковог споменика у 18 часова, а затим отишли код Горана. Осим општих тема причали смо и о Википедији као једном заједничком великом пројекту који нас све окупља. И на ранијим састанцима било је речи да би било добро да наша Википедијанска заједница оформи неко удружење које би јој помогло да заштити своје интересе и унапреди рад. Помињано је и то како би било лепо када би имали неку заједничку просторију са рачунарима, у којој би могли људи који хоће да пишу за нас да дођу да пишу, нпр. ако немају рачунар, интернет и сл. Такође, ако се неко од нас бави неким истраживањем за потребе Википедије, вероватно ће му бити отворенија врата када се појави негде у некој институцији са неким документом, а не празних руку. Поново је било речи о овој идеји, Милош је покренуо нека истраживања у том правцу, шта нам је све потребно итд. На крају, сложили смо се да то удружење буде нека организација (невладина) за српску Википедију и подршку сличним пројектима који имају у својој основи идеју слободног софтвера, информација итд. Било би лепо да се сви заитересовани изјасне по овом питању и да на неком од наредних састанака ово и спроведемо у дело.

Друга значајна тачка дневног реда била је везана за Википедију и сродне вики пројекте на српском језику. Предлог је био да се сви ови пројекти упоредо воде али да се заједница окупља на једном месту. Дакле да се дискусије о општим темама, пијаца и слично, обједињују на једно место нпр. на Википедији као најразвијенијој. Такође предлог је био да сви администратори са Википедије постану истовремено и администратори и на овим осталим пројектима. То би допринело и њиховом ширењу и популаризацији. И сада овде има пуно материјала који су за Викисорс као нпр. сва ауторска дела која нису ограничена ауторским правима. Добрим раздвајањем где шта припада и добрим повезивањем могло би се пуно урадити.

Још неки делови разговора са састанка изнети онако како их је видео Корисник:Bonzo.[уреди | уреди извор]

  • Корисник:Djordjes је донео оправдање за предходне изостанке а богме и за будуће се добро оправдао.
  • Разговарали о игрици на табли ГО, па ако има заинтересованих и или упућених да се напише неки текст, упутство и слично. Наравно и да се окупимо и одиграмо коју партију, може и на Ади викендом.
  • Исто важи и за игру Ризико. Па ако је неко љубитељ нека се јави.
  • Милош и Бонзо разговарали о специјалним могућностима писама, Глагољице, Тенгвара и још неких азбука, следи разрада.
  • Бонзу припала обавеза да позива на састанке, досађује људима, шаље претећа писма и поруке, жицка пиво и кексе, премда ту слободу имају и сви остали.
  • Озбиљно се дискутовало и о свемиру, као и о припадности планетама, Мелмачанин или Марсовац или са планете Земља али уместо антена има дуге сиве и длакаве израслине :).
  • Овог пута нисмо причали о преводу ауторских права за фотографије :).