Википедија:Уживо/недеља, 15. јануар 2012.

После мене су данас дошли заједно Душка, Марко и Милош, а нешто касније се појавила Ана. Неких сат времена после почетка састанка је дошао и Горан (након инцидента са поквареним аутобусом), а за њим је дошао и други Милош, познатији као Болен на Википедији. Али Милош није једино ново лице које смо данас видели. Горепоменути Марко је Душкин друг, који је такође вољан да учествује у раду Викимедије Србије (иако није формално члан још увек) и већ је ангажован као диџеј на првој журци коју организујемо.

На почетку састанка смо већ кренули са конкретним стварима: низ догађаја који су раније били познати под именом "Free Beer for Free Knowledge" (на крају смо, након краћег брејнсторминга дошли до полу-коначног назива "Free Knowledge Party", али ни то вероватно није коначан назив). Наиме, причали смо о уговорима, промо материјалу, логистици, сатници, простору, конкретним ангажманима у вези са првим догађајем и сл. Начелни и нешто конкретнији договори око појединих ствари су направљени, док су неки одложени за касније. У сваком случају, постоји видни напредак на овом пројекту.

Марко нам је изложио своју идеју за пројекат, о којој нећу пуно (бар не док се не крене у реализацију): сарадња Викимедије Србије са одређеним организацијама, које се баве заштитом права и активизмом посвећеним маргинализованим групама људи у Србији, кроз едукацију тих људи, која би обухватала основно информатичко образовање, укључујући и Википедију.

Било је речи и о активностима на Википедији, о мушко-женским односима и проблематици када су мушкарци ниски, а жене високе. Милош Р. нам је причао о својој ћерки, а причали смо и о сликама и дозволама на Википедији. С обзиром да нам је формалнији део састанка одузео доста времена, није остало превише форе за остале, необавезније теме. Пред крај састанка смо причали о лингвистичким темама, са Милошем као приповедачем — било је речи о томе да ли језик има везе са науком и математиком, односно општије, да ли су језик и култура неког народа или етничке групе у одређеној корелацији и да ли одређена својства језика имају утицај на културу, развој науке и одређених способности. Било је и говора о еволуцији језика, са неколико конкретних примера (македонски, српски, немачки, енглески, вијентамски...)

Толико о овом састанку. Иако је овог дана обележена једанаеста годишњица од оснивања Википедије, нити људство (односно недостатак истог) нити садржај састанка нису указивали на тоШаблон:Шињеница. Но добро, идемо даље... :) --Ф± 00:02, 20. јануар 2012. (CET)Одговори[одговори]