Википедија:Уживо/недеља, 7. фебруар 2010.

И овог лепог, зимског дана, окупило се мало (али пробрано) друштво, како би се одржао још један викимедијански састанак. Најпре смо дошли ја и Ана, а тек сат времена касније дошао је Драган. Нешто касније појавио се и Милош, а са најављеним закашњењем последњи је пристигао Горан. Иако са мањим бројем људи него уобичајено, састанак је био доста садржајан (мада, Горан тврди да је био непродуктиван, али то је већ његов проблем :Р).

У почетку смо Ана и ја причали о неким заједничким темама, махом о факултетима (најновији бисери, испити и испитни рокови, клизишта, Фуријеове трансформације итд) и вики дешавањима (укључујући актуелно гласање за избор нових стјуарда). Касније, када је дошао Драган, проширили смо дијапазон тема: причали смо о вагама, путовањима по Европи (углавном авионом), вулканизмима[1], Анином пројекту (у који се баш и не разумем, али како сам схватио, намерава да већ постојеће податке обради на другачији начин[2]) итд. Док је Драган куповао иће и пиће (негазиране сокове и донекле макробиотичке кексове), ја сам показивао Ани неке скорашње фотографије са Новог Београда.

Касније је било речи о томе какво је стање рачунарства на факултетима у Новом Саду (углавном ФТН) значајно боље од оног у београдским факултетима (углавном ЕТФ) и Драганов поглед на последице такве ситуације. Затим смо причали о неким занимљивостима: Милош нам је испричао како је нека компанија правила уређаје за детекцију екплозива и продавала их разним земљама, а на крају се испоставило да је све била превара, а да машина, заправо, није радила ништа корисно. На то се надовезао Драган са једном причом везаном за једног српског научника који је покушао још пре педесетак година да направи сличну справу, али се испоставило да су му напори били узалудни, јер нико није био заинтересован за тако нешто. Затим смо спомињали сударање субатомских честица и предности и мане таквих подухвата, а онда је Драган испричао занимљивост везану за руску геостационарну "плочу", која је служила за рефлексију сунчевих зрака и која је требало да функционише изнад Сибира, али се сусрела са извесним проблемима у виду прецизности. Такође је споменут и предложен пројекат експлоатације соларне енергије у малом делу Сахаре, али је напоменут и пратећи проблем преноса такве енергије на велике даљине. Милош нам је причао о Северном Сентинел острву, острву које званично припада Индији, али је специфично због малог броја домородаца, који ту живи и говоре разним "непознатим" језицима.

Касније (отприлике када је стигао Горан), прешли смо на "вики" теме. Горан је споменуо своју идеју о блогу Викимедије Србије, мали подухват којим би он управљао за почетак, и који би требало да служи као неинвазивно гласило наше организације. Причали смо и о "регрутацији" нових корисника и о томе који су најбољи методи за привлачење нових, активних људи који би могли да се баве неким конкретнијим стварима у организацији (јер је извесно да нам фале заинтересовани волонтери). Милош нам је, потом, дао пар усмених извештајчића везаних за ТЕД говоре и Викиманију у Београду. Причали смо и о томе колико смо "успешни" медијски, са посебним освртом на две прес конференције: ону од пре четири године (прву коју смо одржали), када је трибинска сала била пуна и ону од пре два месеца, када је било тек десетак посетилаца. Горан је изнео да је последња конференција била пропаст, јер је одзив био изразито мали, али се Драган колегијално није сложио и изнео је да је крајњи исход много битнији, а то је да су многи медији испратили догађај, иако нису били присутни на конференцији, тако да је у његовим очима она била прилично успешна. Споменули смо, даље, и поновно повезивање са сродним организацијама (оним које се врте око покрета слободне културе), па је Милош предложио да се у наредном периоду одржи састанак са неким људима са којима смо раније сарађивали и са којима бисмо и даље могли да планирамо и организујемо различита дешавања. Драган нас је подсетио и своје давне замисли о одржавању серије предавања на не-гиковским факултетима (дакле, углавном на факултетима друштвених наука) и о томе колико је потребно труда уложити у то, што је главни разлог што дотична акција није још увек спроведена у дело.

У том тренутку се полако приближио крај састанка, па су Горан и Милош отишли до кафане Морнар да се нађу са Светом и убијају (Горану сувишно) време, а Ана, Драган и ја смо се полако упутили својим странама. Очекујем да Драган прикачи бар једну фотографију, јер ипак слика говори хиљаду речи. :) --филип ██ 22:30, 7. фебруар 2010. (CET)Одговори[одговори]

Анина допуна[уреди | уреди извор]

  1. ^ У ствари, о само једном вулканизму, тамо код Ђавоље вароши :)
  2. ^ Постоје само мерени подаци, који никако нису обрађивани...