Википедија:Уживо/недеља, 8. фебруар 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије

После око сат времена чекања у трибинској сали ДОБ-а, дочекао сам још једног Википедијанца који је био вољан за састанчење овог не-баш-тако-зимског поподнева – Драгана. Док се није појавио Методије, Драган и ја смо причали о томе шта се ново дешава у вики свету, какве све састанке и конференције треба да одржимо ове године, а од нама стручних тема, причали смо о стању на ЕТФ-у и о пију. Са Дејаном смо установили да је дотични боље од мене упознат са дешавањима на "комшијској" hrwiki.

Споменули смо чињеницу да је Википедија седми сајт по посећености у СЦГ (и разјаснили да ту највише удела имају енглеска и српска Википедија), па смо се дотакли нашег старог блога на B92, затим смо споменули shwiki, чињеницу да је наша Википедија уврштена међу 50 најбољих у Србији према магазину PC Press, а Дејан се искрено сморио кад смо Драган и ја причали о (free)DNS-овима[1]

Дејан је споменуо чињеницу да смо без одређених особа на пројекту (чије име не сме бити написано) ушли у период учмалости и незанимљивости, те да нам је потребна драма која би ову заједницу мало протресла (прим. изв. апсолутно се не слажем са том констатацијом)[2]. Причали смо и о актуелним гласањима, као и о томе шта у њима ваља, а шта не ваља. Тиме смо се, поред аршина, (и то је било неминовно) дотакли теме референцирања, навођења литературе итд[3]. Ту је уследио комични дискурс између Д-ова, који су једно другом пребацивали те за изостанак коментара[4], те за невалидне аргументе[5], те за остале тричарије...[6] Но, било како било, овај сегмент је прекинут уласком Данице и њеног бразилског пријатеља Педра, кога први пут упознасмо током трећег дана конференције.

У овом, назовимо, последњем сегменту данашњег дружења, тема је на почетку била правне природе и везивала се за ауторство и copyright уопште, а закључак је био да је у држави Србији ауторство неотуђиво и не може га се одрећи. Потом смо разговарали о социјалним мрежама (посебно Твитеру), предавањима и настави уопште, о Викиверзитету и непостојању критичне масе људи да се он покрене у овом тренутку (и ближој будућности)[7], о анимирању људи да се прикључе Википедији, о предстојећој Викиманији (наговорише ме да напишем да је договор на састанку пао да сви тада присутни иду у Буенос Ајрес у августу као представници из Србије; добро, изузев Педра – њему је Аргентина ионако близу) и стипендијама за њу... Имали смо и малу дилему коју ћу представити овако: XP vs Vista, а причали смо и о старим називима улица, Педровим путовањима по Србији и околини и његовом учењу српског. Занимљиво је да су разговори у једном тренутку кренули да буду мешовити, између српског и енглеског, како бисмо сви све разумели. :)

Око пола седам, чика са пројектором нас је подсетио да нам је време истекло, па смо покупили ствари (што је углавном значило скупљање чаша које су нам служиле за испијање сока од боровнице са разним другим примесама, што је Драганова заслуга) и сишли доле, где смо се мање-више разишли. Кажем мање-више, зато што смо Даница, Педро и ја отишли заједно ваљда ка истоку до једне пицерије где су ови двоје узели по парче. Док су они јели, причали смо још мало, о не сасвим битним стварима, а онда се полако разишли. --ФилиП ^_^ 22:34, 8. фебруар 2009. (CET)[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Да је Дејан хтео ово да слуша пажљиво схватио би колико је то лепо и важно -- JustUser  d[-_-]b  00:34, 10. фебруар 2009. (CET).
  2. ^ ни ја се не слажем да сам правилно парафразиран--Методичар зговор2а 22:53, 8. фебруар 2009. (CET)
  3. ^ Е овде смо били јединствени -- JustUser  d[-_-]b  00:34, 10. фебруар 2009. (CET).
  4. ^ од стране Драгана--Методичар зговор2а 22:57, 8. фебруар 2009. (CET)
  5. ^ поново од стране Драгана--Методичар зговор2а 22:57, 8. фебруар 2009. (CET)
  6. ^ зна се ко је ово радио и то само зато што нисам хтео да се укључим у ватрену дебату...-- JustUser  d[-_-]b  00:34, 10. фебруар 2009. (CET).
  7. ^ јесте, одустао сам од викиверзитија, не без жаљења у срцу...--Методичар зговор2а 22:57, 8. фебруар 2009. (CET)