Википедија:Уживо/недеља, 9. мај 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије
Ана и Филип на почетку састанка.

После месец дана паузе, одржасмо још један састанак. Додуше, овог пута са више званица и више посетилаца. Такође, део овог састанка је био резервисан за неке друге садржаје, тако да данас нисмо имали пуно тема. Најпре је дошао Миле, кога сам затекао да чека испред Дома омладине. Заједно смо се попели до трибинске сале и ту сачекали следеће нам госте: Ану, Горана и Николу. У то време, већ су почели да пристижу и људи које нисмо виђали до сада — линуксаши, тачније, Убунтуовци. Наиме, за 16 часова данас заказана је презентација Убунту оперативног система, у светлу новоизашле верзије истог (Ubuntu Lucid Lynx, илити верзија 10.04). Око и током презентације од нама познатих људи дошли су и Михајло и Драган, а нешто касније и Ацо и Милош.

Најпре сам ја Милету дао пар празних приступница за Викимедију Србије, како би могао да их искористи, тј. да некоме да их попуни, а за узврат сам добио четири попуњене приступнице. Причали смо, даље, о томе како нема неких старијих корисника, ваљда због губитка интересовања за Википедију, а неки су и сами признали да више нису активни као што су некад били. :) Констатовали смо да је данас нас неколико донело пластичне чаше, за разлику од појединих састанака, када их (готово) нико не донесе. Причали смо и о чињеници да треба довести неке нове људе у организацију, а то ћемо постићи активним позивањем истих да посећују ове састанке и укључе се у тренутна збивања. А пропо тога, изнешен је предлог да састанаци буду редовнији (под претпоставком да ће доћи више људи ако се сваке недеље организују састанци, па не буде више дилеме када их има, а када не; такође, претпоставка је да имамо довољно људи и воље да сваке недеље бар двоје редовних буде на састанку) и структуриранији (у смислу да имају сатнице, план и програм, којих се треба држати). Миле је, такође, донео Горану одређене уговоре на потписивање, али то је мање битно за овај извештај.

Е сад, око 4 сата кренула је презентација Убунтуа. Причали су Бојан и Урош, који су заједно са још неколико људи организовали ову презентацију. Морам да признам да је сала била пуна и да је посећеност била прилично добра, са више од 50 посетилаца. И наш Драган је рекао коју реч пред крај презентације, захваливши се Дому омладине на уступљеном простору и објаснивши контекст ове презентације. Након саме презентације (и, наравно, дела са питањима из публике), већина људи је остала на послужењу (сокови), да узме покоју налепницу (илити стикер), или просто да поприча са другим људима, познатим или не. Ми, Википедијанци, такође смо се раштркали по просторији, али како је број људи у сали опадао временом, тако смо се и ми све више груписали, не бисмо ли на крају дошли на стару позицију (столови код платна) и уз послужење наставили са својим темама.

Надаље смо причали о томе како не би било лоше набавити ламинатор за сопствене потребе (нпр. чланске карте); Миле нам је причао о "својим" студентима, којима држи курс који се чврсто дотиче Викимедијиних пројеката; Миле је такође презентовао финансијски извештај РОВ-а; споменули смо и поновну израду визит-карти, као и израду репро материјала, попут Убунту стикера. Причали смо и о предстојећој нам конференцији у јуну (до које има само четири недеље) и грубо поделили задужења ко ће шта да ради на организацији, поготово у вези са гостима и програмом. Споменули смо и брисање слика без извора, проблем који нас гања већ дуго времена. Око пола 7, пар минута по истеку предодређеног нам времена, покупили смо своје ствари, средили сав "крш" који је направљен током нашег битисања у сали и полако напустили просторије. Након састанка, Никола, Ана и ја се упутисмо у истом смеру и углавном причасмо о факултету, Америци и Румунији (штагод то значило :P). Толико о овом деветомајском састанку. --филип ██ 23:51, 9. мај 2010. (CEST)Одговори[одговори]