Википедија:OTRS

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого OTRS система

OTRS (енгл. Open-source Ticket Request System) је систем обраде захтева и примедби које добија Задужбина Викимедија, као кровна организација Викимедија пројеката, у које спада и Википедија.

Пристигла писма и електронску пошту уз помоћ "OTRS" софтвера обрађује тим поузданих уредника волонтера (енгл. Volunteer Response Team). Ова писма се третирају као пословна тајна, те током обраде у њихов садржај имају увида само чланови тима. Она се без одобрења не објављују већ се чувају у OTRS-систему. Већина OTRS-докумената везано је за ауторска права или одобрење објављивања медијских и текстуалних садржаја.

Скраћеница OTRS се често користи и као бржи назив самог волонтерског тима, који ради користећи "OTRS" софтвер. Овај тим одабраних волонтера има за задатак да реши правне и друге проблеме, злоупотребе, и да на најадекватнији начин одговори на јавне примедбе и захтеве.

Добијање основних информација[уреди | уреди извор]

Група волонтера је подељена на основу њиховог искуства и познавања тема, тако да се један део писама добијених преко "OTRS" система односи на питања читалаца у вези садржаја чланака. Неке Википедије (на пример енглеска) имају "Контактирајте нас" линк на главној страници. Одговори од Википедије се могу тражити на готово свим језицима националних Википедија.

Добијање дозвола[уреди | уреди извор]

У многим случајевима уредници траже помоћ од Википедије у посредовању за добијање дозволе коришћења неке датотеке у чланцима које пишу. На пример неке слике нису адекватно лиценциране, или нема довољно доказа да их је познати аутор дао у јавно власништво. OTRS тим је званичан субјект Википедије који проверава ове лиценце и брине се да писмени захтеви википедијанаца буду валидно процесуирани. Оне слике и датотеке затим, које су прошле OTRS проверу, бивају означене овим логоом, и могу се без бојазни од повреде права користити на Викимедијиним пројектима. Оригинална писма са захтевом и одобрењем се чувају у бази OTRS, и могу се погледати на писмени захтев.