Пређи на садржај

Висока школа за информационе технологије, економију и предузетништво

С Википедије, слободне енциклопедије
ИТЕП - Висока школа за информационе технологије, економију и предузетништво
ТипВисока школа
СекторПриватни
ЛокацијаДоситејева бр. 2, Трн, Лакташи;
Јована Дучића 14, Бања Лука
Држава Босна и Херцеговина
Веб-сајтwww.itep.edu.ba

Висока школа за информационе технологије, економију и предузетништво (ИТЕП) је установа за едукацију из области информационих технологија, економије и предузетништва са седиштем у Лакташима, Република Српска, Босна и Херцеговина. Школа је део интернационалне компаније LINKgroup[1][2] која се бави едукацијом из области информационих технологија и савременог пословања кроз мрежу образовних институција.

О школи[уреди | уреди извор]

Школовање се води по програму у трајању од три или четири године у зависности од избора програма. ИТЕП висока школа има два наставна програма за основне студије под називом "Пословна економија и предузетништво" и "Рачунарске и информационе технологије". Настава се одвија у складу са савременим педагошким и дидактичким методама. Карактерише је:

 • рад у малим групама
 • менторски рад и успостављање непосредног контакта са наставницима
 • повезивање теоријских знања са примерима из праксе кроз анализе студија случаја (case study)
 • тимски рад уз развој интерперсоналних вештина[3]

Одсеци[уреди | уреди извор]

На ИТЕП-у су заступљена два наставна програма:

 • Пословна економија и предузетништво - стичу се знања као што су покретање и вођење бизниса, предузетничке пословне вештине, продаја и организација продаје и финансије и инвестиције. Студенти по завршетку треће године студија добијају звање Дипломираног економисте са 180 ECTS бодова и стичу услов да упишу и четврту годину студија. Након успешног завршетка четврте године студија добијају звање Дипломираног економисте са 240 ECTS бодова.
 • Рачунарске и информационе технологије - стичу се знања као што су: развијање и обезбеђивање примене дигиталне мрежне економије, имплементирање решења из електронског пословања, пројектовање најмодернијих софтвера, информационих система, мрежа, и база података, тестирање софтверска решења, решавање сложених задатка уз објектно оријентисано програмирање, и визуелно програмирање софтвера. Студије трају четири године након чега се стиче звање Дипломираног инжењера рачунарства и информатике са 240 ECTS бодова.

Е-учење[уреди | уреди извор]

Висока школа за информационе технологије, економију и предузетништво користи Платформу за подршку учењу. Осмишљена је као додатни ресурс за савладавање наставног градива, где студенти своје знање самостално допуњују кроз мултимедијалне материјале, тестове за вежбање и комуникацију са наставницима преко интернета.

Партнерства и сертификати[уреди | уреди извор]

ИТЕП је део LINKgroup едукативног система, који ради по званичном овлашћењу Cambridge одељења за међународне испите[4]. Сви полазници школе који са успехом заврше студијски програм "Пословна економија и предузетништво" добијају могућност бесплатног професионалног усавршавања на Цамбридге или неком другом програму на BusinessAcademy. Кроз партнерства са светским установама студентима су на располагању бројни сертификати[5], као што су: Cambridge International Examinations (CIE), HR Certification Institute (HRCI), European Computer Driving Licence (ECDL), International Project Management Association (IPMA), Chartered Management Institute (CMI) и International Qualifications Network (IQN).

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „LINKgroup портфолио”. Архивирано из оригинала 27. 11. 2020. г. Приступљено 03. 03. 2021. 
 2. ^ „http://www.eduinfo.ba/privatne-visoke-skole-u-bosni-i-hercegovini/visoka-skola-za-informacione-tehnologije-ekonomiju-i-preduzetnistvo-laktasi”. Архивирано из оригинала 06. 07. 2017. г. Приступљено 27. 06. 2017.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
 3. ^ „Personal development program na ITEP-u”. Архивирано из оригинала 27. 06. 2017. г. Приступљено 27. 06. 2017. 
 4. ^ LINKgroup BusinessAcademy je Cambridge International School
 5. ^ Сертификати на BusinessAcademy

Спољашње везе[уреди | уреди извор]