Пређи на садржај

Војислав К. Стојановић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Војислав К. Сојановић)
Војислав К. Стојановић
Лични подаци
Датум рођења1906.
Место рођењаНиш,  Краљевина Србија
Датум смрти1991.
Место смртиБеоград,  СФР Југославија
НационалностСрбин
Научни рад
Пољекардиохирургија
ИнституцијаМедицински факултет Универзитета у Београду

Војислав К. Стојановић (Ниш, 1906Београд, 1991) био је српски лекар, научник и професор у области кардиохирургије, санитетски пуковник, управника Главне војне болнице Југословенске арми­је и учесник НОБ, носилац Споменице 1941.[1]

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Рођен је 1906. године у Нишу, од оца Крсте и мајке Зорке Вучковић. где је завршио основно и средње школовање. На Меди­цинском факултету у Београду дипломирао је 1929. године. У току студија, три године радио је као студент-асистент на анатомији, а касније као лекар.

По ступању у војну службу почео је специјализацију из хирургије и истовремено вршио дужност секундарног лекара. По завршеној специјализацији радио је као шеф Хируршког одељења Косовске сталне војне болнице. Године 1938. поднео је оставку и постао шеф Хируршког одељења Бановинске болнице у Прокупљу.

Од 1941. године до Ослобођења Југославије учествовао је у НОБ-у као хирург, а 1944. постављен је за главног хирурга Главног штаба НОВ и ПОЈ за Србију. Руководио је хируршком службом на Сремском фронту. По окончању Другог светског рата године 1945. постао је главни хирург и управник Главне војне болнице у Београду, од марта до јула 1945. године, а од 1948. и главни хирург ЈНА. Демобилисао се септембра 1949. као санитетски пуковник у резерви.

Убрзо по демобилизацији изабран је за управника тадашње IV хируршке клинике, затим за управника новоосноване Друге хируршке клинике, и на тој дужности остаје све до одласка у пензију 1977. године (у својству научног саветника Медицинског факултета и II хируршке клинике).

Марта 1955. изабран је за редовног професора, а 1956. године за Шефа катедре хирургије Медицинског факултета у Београду. Био је председник Савеза удружења универзитетских наставника и других нучних радника Југославије, председник Међународног удружења универзитетских професора и доцената (IAPUL) и председник Европског друштва за кардиоваскуларну хирургију.

Дело[уреди | уреди извор]

Народни музеј Топлице

Војислав К. Сојановић је био пионир кар­дијалне и васкуларне хирургије на простору тадашње Југославије. Први је применио локалну хипотермију у хирурги­ји отвореног срца, која је касније у свету уведена као рутинска метода. Увео је и оригиналну концепцију и успешну експерименталну и клиничку примену (међу првима у свету) алопластичне трансплантације, код повреда вена у циљу успешног што дужег обезбеђења крвотока кроз главно стабло и касније успешно развијање колатерарне мреже, као и метода премошћавања оклудираних артерија, посебно код десног срца. Као посебно оригиналне доприносе Војислава К. Сојановића, треба истаћи: оригинални поступак за комисупротомију код митралних стеноза са сопственим инструментом познатим под именом „жичани валвулотом“. Она је постала део оригиналне концепције и успешне клиничке примене у хируршком лечењу урођених стеноза плућне артерије операцијом на „сувом срцу у нормотермији“.[2]

Био је један од најактивнијих чланова Хирур­шке секције Српског лекарског друштва, оснивач На­учног друштва Србије 1969. године и његов дугогодишњи председ­ник, Председник Савеза удружења универзитетских наставника и других научних радника Југославије, председник Међународног друштва универзитетских професора и доцената, један од оснивача и председ­ника Европског друштва за кардиоваскуларну хирур­гију.

Био је и члан Међународног хируршког друштва, Француске академије хирургије и Националне меди­цинске академије Француске.

Био је гостујући професор на најпре­стижнијим универзитетским центрима у Француској, Немачкој, Италији, Енглеској, Либији, САД и СССР-у. Неколико пута је позиван од стране УНЕСКО-а ради помоћи у решавању проблема из области наставе и високошколских установа (члан Комисије експерата, са задатком за припрему конференције министара просвете у Бечу 1967. године, учесник конференције по питању стандардизације диплома у Москви 1968. године, итд.) Одржао је бројна предавања и изводио демонстрационе операције у Југославији и свету.

Објавио је више од 480 радова и пет књига, од којих у земљи око 300, а у иностранству око 180.

Признања[уреди | уреди извор]

Носилац је;

  • Партизан­ске споменице 1941
  • Француског ордена Легије части,
  • Медаља Универзитета у Стразбуру,
  • Медаље Академије наука СССР-а,
  • Медаље Хумболтовог универзитета,
  • Медаље Универзитета у Глазгову,
  • Медаље Института академије меди­ цинских наука за хирургију срца и крвних судова и На­ учног друштва хирурга СССР-а
  • Медаље „Туркинија” чехословачког удружења хирурга.

Добитник је:

  • Октобарске награде Београда 1962. године,
  • Седмојулске награде 1969,
  • Награде АВНОЈ-а 1976. го­дине.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Ратна хирургија (у више издања): поред 2 енглеске књиге професор Стојановић је једини у свету описао општи и специјални део ратне хирургије на 1.400 страна.
  • Хируршки практикум (коаутор)
  • Новине у хирургији ендокриних жлезда
  • Дијагностички критеријуми за оцену радне способности у хирургији (коаутор).

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Војислав К. Сојановић, Начелници Војномедицинске академе од 1949., У: Војномедицинска академија 170 година. Монографија, Београд, Медија центар „Одбрана”
  2. ^ „Проф. др Војислав К. Стојановић”. Нучно друштво Србије. Приступљено 25. 2. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]