Пређи на садржај

Гаруда

С Википедије, слободне енциклопедије
Приказ Гаруде која прождире змију

Гаруда је божанставо нижег реда у хиндуистичкој митологији. Најчешће се представља у облику орла са златним перима, раширених крила и често има људски труп и/или главу. Гаруда на глави може имати и круну, као и његов господар, Вишну. Према предању, Гаруда је огромних димензија и када се појави може потпуно заклонити сунце. Описан је у хиндуистичким и будистичким текстовима.

Према неким истраживачима, име овог митолошког бића потиче од гара-уд-ди, што значи "онај који чека отров", или "онај који доноси велики терет", док други тврде да му име потиче од имена, ведског бога сунца - Гаруман.

Гаруда у митологији[уреди | уреди извор]

Гаруда има велику важност у хиндуизму пошто му је посвећена једна цела упанишада а има и више других имена: Чирада, Гаганешвара, Камаиуша, Кашиап, Кхагешвара, Нагантака, Ситанана, Судхахара, Такшиа, Ваинатеиа, Виснуратха итд. Верује се да молитва Гаруди може излечити од отрова.

Приче о рођењу Гаруда и његовим делима дате су у првој књизи Махабхарате. Према овом епу, Гаруда се излегао из јајета у облику пакленог пламена и моћан је попут космичког пожара који прождире свет на крају сваког века. Уплашени, богови су затражили милост и Гаруда, чувши њихове вапаје, смањио је своју величину и енергију.

Тачна величина Гаруда није позната али помиње се да његова крила имају распон од много миља. Ово је додуше можда само поетско претеривање, али, се помиње и да када Гаруда замахне крилима створи се страшан ураган који замрачи небо, односи куће и чупа дрвеће из корена. Човек у поређењу са Гаруда толико је мали да се може сакрити у његовом перју и паперју а да не буде примећен.

У будистичкој митологији Гаруда су божанска раса људи-птица чији су љути на непријатељи Наге (змије). По једној причи, Буда је помирио Гаруда и Наге. Али, Нага и Гаруда су заправо само две Вишну инкарнације, 2 апекта божанске садржине помирени у Вишнуу.*[1]

У старијим приказима овог бића не налазимо људске карактеристике, док су новији примерци готово потпуно хуманизирани.

Гаруда као симбол и инспирација у савременој култури[уреди | уреди извор]

 • Гаруда је национални симбол у Тајланду.
 • У грбу Индонезије приказан је Гаруда а "Гаруда Индонесиа" је индонезијска авио-компанија
 • Гаруда, или Кхангарид, је симбол Улан Батор, главног града Монголије, по њој је названа и компанија "Хангард" те "Кхангарид" (Хангарьд), фудбалски клуб.
 • Елитни телохранитељи средњовековних Хоисала краљева у Карнатаки, Индија, звали су се Гаруда, јер су служили краљу као што је Гаруда служио Вишнуу.
 • У анимираном манга / аниме серијалу Наруто, Гаруда је завршни потез Деидара, лика који поседује моћ експлозивног разарања.
 • У игри Стрит фајтер Екс, Гаруда је демон налик на самураја са којим се треба обрачунати при крају игре.
 • У анимираном манга / аниме серијалу Дигимони, Гарудамон је супер дигиеволуирани Бииомон.
 • У анимираном манга / аниме серијалу и игри Југио Ге-Икс, постоји монструм по имену 'Гаруда дух ветра', представљен као орао са људским удовима.
 • У серији Моћни ренџери: Мистик Форс, симбол Жутог ренџера је Гаруда.[2]

[3][4]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ Mahabharata, prevod na engleski jezik
 2. ^ „Garuda Purana”. Архивирано из оригинала 25. 07. 2015. г. Приступљено 31. 07. 2017. 
 3. ^ „Slike Garude”. Архивирано из оригинала 05. 10. 2008. г. Приступљено 31. 07. 2017. 
 4. ^ „Garuda prikazan u reljefima Angkor Vata, Kambodža”. Архивирано из оригинала 13. 08. 2009. г. Приступљено 31. 07. 2017.