Гентски олтар

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Гентски олтар, дело браће Ван Ајк.

Гентски олтар (или Мистично јагње, оригинално Јагње божје, хол. Het Lam Gods) је полиптих који су израдила браћа Ван Ајк. Олтар се налази у катедрали Светог Бава у Генту (Белгија). Дело је званично откривено у овој цркви 6. маја 1432.

Гентски олтар представља ремек-дело правца у позном средњовековном сликарству познатом као сликарство фламанских примитиваца.

Олтар је наручио Јос Вијт, богати трговац и добротвор цркве Светог Јована (касније катедрале Светог Бава). Сликање је започео Хуберт ван Ајк а завршио Јан ван Ајк, после смрти брата 1426.

Композиција се састоји од 12 слика у два реда, од којих је осам осликано и на полеђини. У горњем реду представљен је Христ краљ, окружен Богородицом и Јованом Крститељем. На крилима су представљени анђели који певају и свирају, а на крајевима су прикази Адама и Еве. На доњем делу спреда, приказано је поклоњење јагњету које је симбол Христа. Групе поклоника прилазе јагњету, а надгледа их голуб, симбол Светог Духа. На полеђини су приказане Благовести и портрети Јоса Вијта и његове жене Лизбете Борлут.

Оригинални доњи леви сегмент са приказом „Праведних судија“ украден је 1934. Овај сегмент никада није пронађен, и замењен је 1945. паноом који је насликао Јеф Вандервекен.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]