Гилгамеш

С Википедије, слободне енциклопедије
Рељеф Гилгамеша.

Гилгамеш (или Билгамес; акадско клинасто писмо: 𒄑𒂆𒈦), према сумерском попису краљева, полуисторијском документу, био је пети владар прве послепотопске династије из Урука између 2700. и 2650. п. н. е. Најстарије легенде највероватније су настале између 2600. и 2550. п. н. е, записане на сумерском око 2500. п. н. е.

Сачувани записи прича о Гилгамешу, као божанском јунаку, по каснијем предању сину Лугалбанде, владара Урука, и богиње Нинсун, потичу с краја 19. века п. н. е. Најстарије митолошке поеме о Гилгамешу записане су клинастим писмом, не само на сумерском већ и на акадском, хуријском и хетитском језику. Најстарије митолошке поеме о Гилгамешу писане су сумерским језиком, а у уметничком погледу најзначајнија је акадска верзија Епа о Гилгамешу чији први сачувани записи потичу из 18. века п. н. е, иако је еп, највероватније, настао између 2300. и 2100. године п. н. е. Еп о Гилгамешу представља једно од најстаријих дела светске књижевности.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Гилгамеш, сумерско-акадски еп о Гилгамешу/приредио и превео, коментаре и поговор написао Марко Вишић, Земун, Драганић, 1998.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]