Грб Јуре

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Јуре
Jura-coat of arms.svg
Детаљи
НосилацКантон Јура
Усвојен1951. године.
Грб Базелске епископије

Грб Јуре је званични симбол швајцарског кантона Јуре. Грб датира из времена кад је овај кантон имао статус регије, из 1951. године.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Јура је најмлађи швајцарски кантон. Настао је током раних 1970их и постао посебан кантон током 1978. године. Грб кантона је заснован на старим симболима регије Јура, која је била дио кантона Базел. Симбол датира из 1951. године, а најстарији хералдички симбол за ово подручје потиче из 1913. године.

Првобитни приједлог, најпре за заставу, а онда и за грб, била је комбинација симбола епископа у Базелу, са грбом краткотрајне Раурачке републике, а која је користила грб са симболима римских ликтореса (као и Сент Гален). Данас, овај симбол се користи најчешће у Француској, гдје је након Француске револуције, био чест симбол слободе.

Цијела Јура историјски припада епископу Базела, па се сматра логичним потезом да су симболи Јуре слични онима у Базелу. Раурачка република постојала је само између децембра 1792. и марта 1793. Након тога, она је била инкорпорирана у Прву француску републику.

Првобитни приједлог никада није резултирао усвајањем заставе од стране локалних савјета. Године 1943. направљен је нови приједлог, који је представљао комбинацију грба Базела и 7 пруга, као симбол за седам округа у Јури. Овај грб је брзо усвојен као регионални симбол, а 1978. године и као грб за новог кантона.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hеraldy of the world, Switzerland, Jura (canton)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Walter Angst: A Panoply of Colours: The Cantonal Banners of Switzerland and the Swiss National Flag, 1992.
  • Mühlmann, L. : Wappen und Fahnen der Schweiz, Bühler Verlag, Lengnau, 1977 - 1997.