Кантон Јура

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јура
Jura
Jura
Jura
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Швајцарска
Админ. центар Делемон
Приступање 1979.
Површина 839 km2
Становништво 2008.
 — број ст. 69.822
 — густина ст. 83,22 ст./km2
Број округа 3
Брај општина 64
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Кантон Јура (скраћеница JU, франц. République et Canton du Jura, нем. Kanton Jura) је кантон у западном делу Швајцарске. Главни град кантона и његово највеће насеље је град Делемон.

Природне одлике[уреди]

Кантон Јура обухвата део брдско-кречњачког подручја Јура. По овим планинама име је добила геолошка ера у којој су настале (Јура). Реке овог кантона припадају сливовима Рајне и Роне. Површина кантона Јура је 839 km². Највиши врх је на 1302 метра.

Историја[уреди]

Окрузи у кантону Јура

Јура је 1815. г. додељена кантону Берн. То изазвало незадовољство месног становништва, јер је Берн претежно германофонски и протестантски кантон, док је Јура франкофона и римокатоличка. Покрет за издвајање из Берна и образовање посебног кантона ојачао је после Другог светског рата. Јура се издвојила после националног референдума 1978. г., а 1979. г. је званично постала један од кантона. Један део Јуре (франкофонски, али доминантно протестантски) остао је у кантону Берн и назива се Бернска Јура.

Окрузи[уреди]

  1. Делемон - седиште Делемон,
  2. Порентру - седиште Порентру,
  3. Франше-Монтањ - седиште Сењелегије.

Становништво и насеља[уреди]

Кантон Јура је имао 69.822 становника 2008. г.

У кантону Јура се доминира француски језик, који је и једини званичан језик. Становништво је углавном римокатоличко (75%) са протестантском мањином (13%).

Највећи градови су:

Привреда[уреди]

Главне привредне гране су: сточарство, узгој коња, израда сатова, производња текстила и дувана. Јура је један од најсиромашнијих швајцарских кантона (30% националног просека).

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]