Грб Апенцел Аусеродена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Апенцел Аусеродена
AppenzellRE-coat of arms.svg
Детаљи
Носилац Кантон Апенцел Аусероден
Усвојен са краја XIV вијека

Грб Апенцел Аусеродена је званични симбол швајцарског кантона Апенцел Аусеродена. Грб датира са краја XIV вијека.

Опис грба[уреди]

Грб кантона Апенцел Аусеродена је изведен из историјског грба Апенцела. Кантон Апенцел је основан крајем 14. вијека, а већ 1411. године постао је самосталан кантон, те 1513. приступио Швајцарској конфедерацији.

Грбови са медвједом датирају из 1403. године и изведени су из грба опатије Сент Галена. Територија овог кантона историјски је била у посједништву Сентгаленске опатије. Разлика са грбом опатије је сребрни штит, док је код опатије медвјед на златном пољу. На медвједу је јасно приказана његова мушкост и Савјет Апенцела је ту био веома строг у захтјеву о наглашавању тог детаља. Када је 1477. године објављен календар у ком се не може видјети пол медвједа, Савјет кантона је оштро реаговао објавом у којој се критикује такав изглед медвједа јер је „приказан као женка медвједа“. Након овог реаговања, на грб је касније додан и пол медвједа.

Године 1597. кантон је подјељен на Апенцел Инероден и Апенцел Аусероден и оба нова кантона потребовала су нове грбове. Апенцел Инероден је наставио да користи стари грб, док је Апенцел Аусероден на грб додао латинична слова V и R. Ова слова на грбу је установио Усрходен у свом писму француском губернатору 1597. године. Током француске окупације грб је требало да буде укинут. Међутим, када је у поменутом писму Усрходен уз грб кантона ставио Vive la République (срп: „живјела република“), француски гувернер је био задовољио и дозволио је да се грб и даље користи.

Године 1948. покушало се доћи до заједничког симбола за оба дијела некадашњег Апенлел кантона, а приједлог за нови грб је био представљен на подјељеном штиту са два медвједа окренути један према другиома. Овај штит је кориштен у печата земље у 1948. године, али су кантони и даље користе своје одвојене грбове.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Hеraldy of the world, Switzerland, Appenzell Ausserrhoden

Спољашње везе[уреди]

  • Walter Angst: A Panoply of Colours: The Cantonal Banners of Switzerland and the Swiss National Flag, 1992.
  • Mühlmann, L. : Wappen und Fahnen der Schweiz, Bühler Verlag, Lengnau, 1977 - 1997.