Грб Османског царства

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Османско царство
Osmanli-nisani.svg
Детаљи
Носилац Османско царство
Абдул Хамид II
Усвојен17. април 1882.
ЧеленкаТугра

Грб Османског царства, инспирисан грбовима европских царстава, створен је у 19. веку. Свој крајњи облик је добио 17. априла 1882. када га је султан Абдул Хамид II и усвојио као грб царства.

Грбови нису никад били својствени Османском царству и исламској култури. Сваки султан Османског царства је имао сопствени монограм, звани тугра, који се користио као грб.

Знак у кругу је такозвана Тугра која се састоји од имена османских султана понаособ. Зелена застава симболизује Исламски халифат и приказана је у виду три полумесеца на зеленој подлози. Црвена застава је застава династије Османлија и приказана је у виду једног полумесеца на црвеној подлози. Оружја приказана на грбу представљају типичну османску ратну опрему. Цвеће симболизује мир и срећу, док две књиге на левој страни представљају Куран и Суну као и љубав према филозофији и науци. Вага симболизује праведност.

Неки графички елементи са грба Османског царства се могу видети и на савременом грбу Републике Турске, као што су нпр. централни овал и вертикално постављени полумесец и звезда.

Спољашње везе[уреди]