Грб Османског царства

С Википедије, слободне енциклопедије
Османско царство
Coat of arms of the Ottoman Empire (1882–1922).svg
Детаљи
Носилац Османско царство
Абдул Хамид II
Усвојен17. април 1882.
ЧеленкаТугра

Грб Османског царства, инспирисан грбовима европских царстава, створен је у 19. веку. Свој крајњи облик је добио 17. априла 1882. када га је султан Абдул Хамид II и усвојио као грб царства.

Грбови нису никад били својствени Османском царству и исламској култури. Сваки султан Османског царства је имао сопствени монограм, звани тугра, који се користио као грб.

Знак у кругу је такозвана Тугра која се састоји од имена османских султана понаособ. Зелена застава симболизује Румелија[1] и приказана је у виду три полумесеца на зеленој подлози. Црвена застава је застава Анатолија и остали азијски ејалети[1] и приказана је у виду једног полумесеца на црвеној подлози. Оружја приказана на грбу представљају типичну османску ратну опрему. Цвеће симболизује мир и срећу, док две књиге на левој страни представљају Куран и Суну као и љубав према филозофији и науци. Вага симболизује праведност.

Неки графички елементи са грба Османског царства се могу видети и на савременом грбу Републике Турске, као што су нпр. централни овал и вертикално постављени полумесец и звезда.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Sosyal Medyada Şeriat Bayrağı Diye Paylaşılan Bayrağın Aslında Rumeli'den Gelmesi (на турском)