Грчка католичка црква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
За друго значење види Гркокатолицизам.

Грчка католичка црква или Грчка византијско-католичка црква (гр. Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία) је посебна источна католичка црква унутар Католичке цркве. У богослужењу користи византијски литургијски обред и грчки језик. Њени припадници су углавном са подручја данашње Грчке и Турске.

Историјат[уреди]

Прва црква за грчке католике који су следили византијски обред је саграђена у селу Малгара у Тракији 1880. године. Пре краја деветнаестог века, изграђена су још две такве цркве, једна у Цариграду, друга у Халкедону.

Године 1907. грчки свештеник Исаиас Пападопулос, који је саградио цркву у Тракији, именован је генералним викаром грчких католика у оквиру апостолске делегације Цариграда, а 1911. је добио епископско посвећење и постављен је на чело новоосноване цркве, која је убрзо постала Егзархија.

Услед сукоба између Грчке и Турске после Првог светског рата, грчки католици из Мале Азије и Цариграда су емигрирали у Грчку, међу њима и њихов епископ који је прешао у Атину. Данас је веома мали број припадника Грчке католичке цркве у Турској, а готово да ни један свештеник није остао.

Грчка католичка црква византијског обреда у Грчкој броји око 5.000 припадника.[1]

Извори[уреди]

  1. ^ „Religious Freedom in Greece (September2002)” (RTF). Greek Helsinki Monitor Minority Rights Group - Greece. Приступљено 15. 9. 2007. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]