Грчка католичка црква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Део серијала чланака
Хришћанство

Хришћанство

Оснивање
Исус Христос · Апостоли
Црква · Јеванђеље

Историја
Рано хришћанство · Сабори
Велики раскол · Крсташки ратови
Реформација · Екуменизам

Традиције
Православље · Католицизам
Протестантизам

Теологија
Света Тројица (Отац, Син, Свети дух)
Стварање · Грех · Суд · Анђео
Спасење · Васкрсење · Царство

Упражњавање
Пост · Молитва · Свете тајне

Библија
Стари завет · Нови завет
Књиге · Канон · Апокриф

Ichthys.svg Портал:Хришћанство

За друго значење види Гркокатолицизам.

Грчка католичка црква или грчка византинска католичка црква (гр. Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία) је посебна црква унутар Католичке цркве која користи византијски литургијски обред и грчки језик богослужења. Њени чланови су углавном са подручја данашње Грчке и Турске.

Историјат[уреди]

Прва црква за грчке католике који су следили византијски обред је саграђена у селу Малгара у Тракији 1880. Пре краја деветнаестог века, изграђена су још две такве цркве, једна у Цариграду, друга у Халкедону.

Године 1907. грчки свештеник Исаиас Пападопулос, који је саградио цркву у Тракији, именован је генералним викаром грчких католика у оквиру апостолске делегације Цариграда, а 1911. је добио епископско посвећење и постављен је на чело новоосноване цркве, која је убрзо постала Егзархија.

Услед сукоба између Грчке и Турске после Првог светског рата, грчки католици из Мале Азије и Цариграда су емигрирали у Грчку, међу њима и њихов епископ који је прешао у Атину. Данас је веома мали број припадника Грчке католичке цркве у Турској, а готово да ни један свештеник није остао.

Грчка католичка црква византијског обреда у Грчкој броји око 5.000 припадника.[1]

Извори[уреди]

  1. „Religious Freedom in Greece (September2002)” (RTF). Greek Helsinki Monitor Minority Rights Group - Greece Приступљено 15. 9. 2007.. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]