Грчка католичка црква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
За друго значење види Гркокатолицизам.

Грчка католичка црква или грчка византинска католичка црква (гр. Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία) је посебна црква унутар Католичке цркве која користи византијски литургијски обред и грчки језик богослужења. Њени чланови су углавном са подручја данашње Грчке и Турске.

Историјат[уреди]

Прва црква за грчке католике који су следили византијски обред је саграђена у селу Малгара у Тракији 1880. Пре краја деветнаестог века, изграђена су још две такве цркве, једна у Цариграду, друга у Халкедону.

Године 1907. грчки свештеник Исаиас Пападопулос, који је саградио цркву у Тракији, именован је генералним викаром грчких католика у оквиру апостолске делегације Цариграда, а 1911. је добио епископско посвећење и постављен је на чело новоосноване цркве, која је убрзо постала Егзархија.

Услед сукоба између Грчке и Турске после Првог светског рата, грчки католици из Мале Азије и Цариграда су емигрирали у Грчку, међу њима и њихов епископ који је прешао у Атину. Данас је веома мали број припадника Грчке католичке цркве у Турској, а готово да ни један свештеник није остао.

Грчка католичка црква византијског обреда у Грчкој броји око 5.000 припадника.[1]

Извори[уреди]

  1. ^ „Religious Freedom in Greece (September2002)” (RTF). Greek Helsinki Monitor Minority Rights Group - Greece. Приступљено 15. 9. 2007. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]