Дасије, Гај и Зотик

С Википедије, слободне енциклопедије
Дасије, Гај и Зотик
Лични подаци
Датум смрти303.
Место смртиНикомедија,
Световни подаци
Празник21. октобар (3. новембар)

Дасије (стгрч. Δασιος Δασιος, погубљен 303. године, Никомедија), Гај и Зотик – никомедијски мученици, свеци које као мученике поштују Римокатоличка и Православна црква (дан за спомена – 21. октобар).

Биографија[уреди | уреди извор]

Према хагиографским изворима, Дасије је био слуга у резиденцији римског цара Диоклецијана, која се налазила у Никомедији. Према неким изворима, заједно са својим друговима Зотиком и Гајем, био је неправедно оптужен од пагана да је запалио царску резиденцију. Према другим сведочењима, Дасије и његови другови су ухваћени након што су бацили дарове постављене на олтаре паганских богова. Упркос окрутном мучењу, Дасије, Зотик и Гај су одбили да се одрекну хришћанске вере. По наређењу цара су потопљени, поставши међу првим жртвама Великог прогона хришћана почетком 4. века[1]. У Прологу се наводиу да су ушли у незнабожачко идолиште, порушили жртвенике и поразбијали идоле. Зато су обешени на дрво, струголи су им тела коњском чешагијом, ране им трљали сурим и оштрим крпама власеним. Видећи да муке подносе без роптања и притом смело изобличавају ништавност идола и громогласно проповедају Исуса Христа, бога једносушног са Оцем и Светим Духом, незнабожни мучитељи су им обесили камење о врату и бацили у море[2].

Свети Дасије, Зотик и Гај помињу се већ у сиријској мартирологији с краја 4. – почетка 5. века, али без помињања детаља њиховог мучеништва. У Јеронимовом мартирологу се већ говори о месту њиховог погубљења – граду Никомидији, и да је уз тројицу светитеља страдало и дванаест римских војника који су следили њихов пример. Детаљнија прича о Дасију и његовим друговима садржана је у византијским житијима ових светаца, подаци из којих су били основа за сведочење каснијих синаксара. У „Римском мартирологију“ дан сећања на свете мученике Никомидије Дасија, Зотика и Гаја, неведен је 21. октобар[3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ДАСИЙ, ГАИЙ, ЗОТИК”. www.pravenc.ru. Приступљено 2024-01-14. 
  2. ^ „Свети мученик Дасије, Гај и Зотик”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-14. 
  3. ^ „Martirologio”. www.vatican.va. Приступљено 2024-01-14.