Дејвид Камерон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дејвид Камерон

Дејвид Камерон
Дејвид Камерон

Биографија
Датум рођења 9. октобар 1966. (1966-10-09) (48 год)
Место рођења Лондон
Супружник Саманта Шефилд
Држављанство Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Нација Енглез
Вероисповест англиканац
Политичка партија Конзервативна странка
Диплома са Оксфорд
Мандат(и)
75. премијер Уједињеног Краљевства
Тренутна функција
Функцију обавља од 11. мај 2010
Монарх Елизабета II
Претходник Гордон Браун

Дејвид Вилијам Доналд Камерон (енгл. David William Donald Cameron; рођен 9. октобра 1966. у Лондону) је премијер Уједињеног Краљевства од маја 2010. Налази се на челу Конзервативне странке. Камерон је посланик у доњем дому од 2001. као представник изборне јединице Витни. Вођа опозиције је постао 2005, а пре тога је био министар образовања у сенци.

Камерон је студирао филозофију, политику и економију на Универзитету у Оксфорду. Након студија прикључио се одељењу за истраживање у Конзервативној странци а затим је био и специјални саветник Нормана Ламонта, канцелара благајне а затим и Мајкла Хауарда, високог званичника и вође Конзервативне странке. Био је директор корпоративних послова у Карлтон Комјуникејшнс седам година.

Први пут се кандидовао на изборима 1997. у изборној јединици Стафорд али је изгубио. На следећим изборима, 2001. кандидовао се за место посланика за Витни у Оксфордширу и победио. Две године касније је добио прилику да седи у првом реду опозиционих посланика и имао је важну улогу у координацији политике на изборима 2005.

Постао је вођа Конзервативне странке на страначким изборима 2005. године победивши Дејвида Дејвиса. Његовим избором конзервативци су по анкетама и истраживањима први пут у десет година били испред владе Тонија Блера, и иако је избором Гордона Брауна за премијера њихова подршка поново опала, то је трајало кратко и након тога Конзервативна странка је била у константној предности. На изборима 2010. странка је освојила највећи број посланичких места али не и већину што је резултовало у првој коалиционој влади након Другог светског рата са странком Либералне Демократе са Камероном као премијером.

Ожењен је Самантом Шефилд и има троје деце, од којих је једно преминуло.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :