Портал:Уједињено Краљевство

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Уједињено Краљевство

Застава Уједињеног Краљевства
Овај портал направљен је за википедијанце који се интересују Уједињеним Краљевством. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и најбољим чланцима о Уједињеном Краљевству.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске (енгл. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) је држава у западној Европи, и чланица Европска уније. Често се користи име „Уједињено Краљевство“, „УК“ или незванично „Велика Британија“ или „Британија". УК има четири саставна дела. Три британска дела: Енглеска, Велс и Шкотска и четврти део Северна Ирска која се налази на острву Ирска и граничи се са Републиком Ирском.

Изабрани чланак

Британски осматрач на крову зграде у Лондону

Битка за Британију је једно од највећих бојишта у раној фази Другог светског рата. Ово је име којим се обично назива покушај немачког Луфтвафеа да стекне ваздушну премоћ над британским РАФ-ом, пре планиране поморске и ваздушне инвазије на Уједињено Краљевство (операција Морски лав). Ни Хитлер, нити немачки Вермахт нису веровали да је могуће извршити успешан амфибијски напад на британска острва док британска авијација не буде неутралисана. Секундарни циљеви су били уништавање производње авиона, и земљишне инфраструктуре, као и терорисање британског народа, са намером да се он заплаши и наведе да затражи примирје, или се преда.

Ова операција је представљала Хитлеров пораз. Британци су показали велике напоре, сналажљивост, храброст и одлучност да се не предају. Чињенице говоре да су Немци напали Британију са 2.600 авиона Луфтвафеа, 1.200 бомбардера, 280 обрушивача, 760 једномоторних ловаца, 220 двомоторних ловаца, 140 извиђачких авиона, заједно са Петом ваздушном флотом у Норвешкој која је бројала 190 авиона. Насупрот њих стајао је РАФ (Краљевске ваздухопловне снаге), који је располагао са 1.171 авионом, што ловцима, што бомбардерима.

Битка за Британију увела је у речнике света нови глагол „ковентрирати“. Долази од назива града Ковентрија, који је Луфтвафе сравнио са земљом, заједно са 12 фабрика авио-индустрије у његовој близини.

Превласт у ваздуху над својом територијом РАФ дугује изузетном залагању људства, квалитетном и умешном употребом ловачке авијације, као и применом радарске технике у противваздушној одбрани. Уз све то, може се закључити да су Британци добили ову битку због интелигентних решења чланова Савета за ратно ваздухопловство, који су побили теорију „бомбардери ће се увек пробити“. Уверили су се да постоји одбрана од бомбардера, па су се усредсредили на градњу јефтинијих и флексибилнијих ловаца за чију је производњу било потребно много мање времена. Иако се не може са сигурношћу рећи да је битка за Британију била прекретница Другог светског рата, чињеница је да је имала политичку и војну тежину, јер је касније увелико допринела укупној савезничкој победи на Атлантику и у западној Европи.

Даље... Архива

Изабрана слика

Итон колеџ.
Итон колеџ.

Остале изабране слике

Да ли сте знали да...

  • ...да Уједињено Краљевство има копнену границу само са Републиком Ирском.
  • ...да су Британско и Ирско острво врло старог палеозојског и мезозојског постанка.
  • ...да се термин Кнежевина Велс понекад користи, иако Принц од Велса нема никакву улогу у власти Велса.
  • ...да је највећа концентрација становништва у Северној Ирској у обалном граду Белфасту.
  • ...да је Уједињено Краљевство колевка индустријске револуције.
  • ...да се у Уједињеном Краљевству само 1,9% становништва бави примарним делатностима, 23,4% секундарним и око 70% терцијарним.
  • ...да је густина насељености у Енглеској пет пута већа него у Шкотској.
  • ...да већину становништва у УК чине Енглези (80%), Шкоти (10%), Ирци (4%), Велшани (2%) и странци (4%).

Обавештења

Уколико пишете неки кратак чланак (клицу) везан за Уједињено Краљевство, на дно додајте {{клица-УК}}.

Изабрана биографија

Краљица Ана

Ана од Велике Британије (рођена 6. фебруара 1665, умрла 1. августа 1714) је била краљица Енглеске, Шкотске и Ирске. Краљица је постала 8. марта 1702. наследивши краља Вилијама III Оранског. Њен отац Џејмс II био је насилно свргнут 1688, па су њена сестра Мери II и њен супруг Вилијам III Орански постали сувладари, што је био једини такав случај у британској историји. Када је Мери умрла 1694. Вилијам је наставио да влада сам до 1702.

По акту о унији (1707) Енглеска и Шкотска су уједињене у једну државу, краљевину Велику Британију. Ана је постала прва владар, а носила је поред тога и посебну круну као краљица Ирске. Владала је до 1714. Њен живот је био обележен многим кризама. Пошто је умрла без деце, била је последњи монарх из династије Стјуарт. Наследио ју је њен рођак Џорџ I из династије Хановер.

Даље...

Категорије

Потребно урадити

Потребни чланци:
Челси (Лондон) - Хенри Џон Темпл, 3. виконт Палмерстон - Килт - Краљевски музички колеџ - Барбикан (Лондон) - Луелин II - Стивен Фрај - Историја Енглеске - Роберт Пил - Самјуел Џонсон - Рипон (Енглеска) - Твикенхам - Хамилтон (Шкотска) - Роберт Рој Макгрегор - Јужно шкотско побрђе - Хибернија - Краљевска опера- Џон Лидон - Пол Кук - Глен Матлок - Мајкл Пејлин - Брикстон - Питер Шилтон - Стјуарт Пирс - Брајан Робсон - Крис Водл - Дејвид Плат - Теди Шерингам - Кен Ливингстон - Бастер Мерифилд - Роџер Лојд-Пак - Еборакум - Камелодунум - Хамстед - Камден (Лондон) - Кенсингтон (Лондон) - Катедрала у Јорку - Лондонска школа економије - Викторијин крст - битка код Едингтона - Химна Велса - Химна Енглеске - Химна Северне Ирске - Химна Шкотске -

Потребно проширити:
Лидс - Северна Ирска - Џорџ Стивенсон - Гордон Браун - Шкотска - Единбург - Хадријанов зид - Пекам - Спољашњи Хебриди - Едмунд Грбави

Остали портали