Дивљак (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дивљак (енгл. The Wild One) је одметнички филм из 1953. с Марлоном Брандом у незаборавној улози Џонија Страбела, вође банде и младог делинквента, одевеног у кожну јакну на мотору У филму се појављује и Ли Марвин, као вођа супарничке банде. У овом нискобуџетном филму Брандо се појавио као „бунтовник без разлога“ две године пре Џејмса Дина у филму Бунтовник без разлога (1955.).

Дивљак је темељен на краткој причи, "The Cyclists Raid" Франка Рунија која је објављена 1951. у издању часописа Harper's Magazine. Прича је после објављена у форми књиге као једна из серије у књизи The Best American Short Stories 1952.

Иако Џону у једном тренутку запрети Кату како би могао уништити њихов кафић тако брзо да не би ни схватили што им се догодило ако га не престану „боцкати“, бајкери су обично само у потрази за забавом, те не прете другима, иако је то виђено у каснијим филмовима о Хелс Ејнџелсима.

Забрањен у Великој Британији[уреди]

Како су га сматрали скандалозним и опасним, Британски одбор за филмску цензуру забранио је приказивање филма у Уједињеном Краљевству четрнаест година. Прво приказивање филма, пред углавном рокерском публиком, одржано је у тада славном Клубу 59 у Педингтону, Лондон.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Марлон Брандо Џон Стаблер и приповедач
Мери Мерфи Кати Бликер
Роберт Кит шериф Хари Бликер
Ли Марвин Чино
Џеј К. Флипен шериф Стју Сингер
Пеги Мали Милдред
Хју Сандерс Чарли Томас
Реј Тил ујак Франк Бликер

Спољашње везе[уреди]