Дивља грива

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна ЛМС-649: Дивља грива, 1985. (Аутор цртежа: Иво Милацо, 1982)

Дивља грива је 48. епизода стрип серијала Кен Паркер објављена у Лунов магнус стрипу бр. 649. Објављена је у премијерно у бившој Југославији августу 1985. године.[1] Имала је 94 стране и коштала 70 динара. Епизоду је нацртао Р. Полесе, а сценарио написао Ђанкарло Берарди. За насловну страну је узет оригинални Милацов цртеж за оригиналну епизоду.

Кратак садржај[уреди | уреди извор]

У потрази за дивљим коњима, Кен Паркер са групом ловаца долази у резерват у коме живе племе Јанктона. Кен одлази у индијанско село и тражи дозволу поглавице Махта за лов. Махта цени што им се Кенова група обратила за довзолу, наводећи како бели људи обично узимају без питања све што им је потребно.[2]

У наставку, епизода наизменично прати веридбу и венчање два млада пара у индијанском селу и Кеновој групи. Отоми, који треба да ожени Месечев цвет, мора најпре да докаже да је мушко. На сличан начин размишља и Сид, који треба да ожени Бетси.[3] Обоје желе да ухвате и укроте црног дивљег пастува, који се у крду издваја по својој лепоти и неукротивости. Коња најпре хвата Кенова група, али Отоми успева да им га украде. На крају се сви слажу да га пусте, тј. врате природи. У симболичкој завршници, аутори сугеришу не само културну сличност између белаца и америчких индијанаца, већ и став да се породица може започињати једино у слободи, коју овде симболизује ”дивља грива”.[4]

Значај епизоде[уреди | уреди извор]

Кадар из ЛМС-649. Кен износи либерални став (стр. 29).

Иако је Кен у неколико претходних епизода већ изнео своје левичарке ставове (ЛМС449, 454), у овој епизоди он први пут износи либералне идеје, карактерстичне за америчку верзију либерализма. У разговору са чланом ловачке групе, Кен улази у расправу о томе да ли белци имају право да Индијанцима намећу своју културу.[5] Кен не само да верује да сваки народ има право да гради своју срећу, већ и то да није могуће доказати да је неки народ прогресивнији од другог. Ово је типичан постмодернистички став по коме прогрес у цивилизацији не постоји. Другим речима, немогуће је доказати да је живот у шатору лошији од живота у кући. Најлибералније становиште Кен износи када тврди да је свака идеја добра ако се прихвати аутономно, и да једино тако човек и народи могу да је бране.

Однос према индијанцима[уреди | уреди извор]

У овој епизоди имплицитно се наставља расправа о томе због чега се амерички индијанци налазе у све лошијем положају. Иако се на најбруталнији начин суочио са лицемерјем белих политичара у покушају да реше индијанско питање (ЛМС-422), Кен и даље наивно верује да би се сукоби између белаца и индијанаца престали када би ”два народа могла боље да се упознају”.[6] Став Буча Логана (ЛМС-487), остаје најпрецизнији став о односу белаца према индијанцима испољен у целом серијалу.

Оригинална епизода[уреди | уреди извор]

Оригинална епизода објављена је у јуну 1982. године под насловом Razza selvagia.[7][8] Издавач је била италијанска кућа Cepim. Коштала је 700 лира.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Списак свих епизода ЛМС-а може се погледати овде.
  2. ^ Дивља грива, стр. 16.
  3. ^ Дивља грива, стр. 66.
  4. ^ Дивља грива, стр. 96.
  5. ^ Дивља грива, стр. 28-30.
  6. ^ Дивља грива, стр. 17.
  7. ^ Списак оригиналних епизода доступан је овде.
  8. ^ Још један списак оригиналних епизода се може видети овде: http://chemako-comics.blogspot.co.at/p/la-storia-di-ken-parker.html. Приступљено 11.01.2017.